Nästan 400 anställda på BBC World Service kommer att förlora sina jobb. Arkivbild.
Nästan 400 anställda på BBC World Service kommer att förlora sina jobb. Arkivbild. - Foto: TT

BBC-radio säger upp 400 personer

400 anställda kan komma att förlora sina jobb när brittiska public serviceföretaget BBC genomför stora nedskärningar inom sin internationella radiotjänst World Service.


Uppsägningarna är en del i ett kostnadsbesparingsprogram som i sin tur hänger ihop med en övergång till digitala plattformar.

BBC, som firar 100-årsjubileum nästa månad, meddelar att dess internationella tjänster behöver göra kostnadsbesparingar på 28,5 miljoner pund, motsvarande drygt 350 miljoner svenska kronor.

BBC World Service sänder för närvarande på 41 språk runt om i världen och har en publik på runt 364 miljoner lyssnare varje vecka, men när lyssnarvanorna förändras och fler människor väljer att ta del av nyheter på nätet anser företaget en övergång till "digitalt först" vara det ekonomiskt försvarbara.

Radiotjänster på arabiska, persiska, kirgiziska, hindi, bengaliska, kinesiska, indonesiska, tamilska och urdu kommer att upphöra om förslagen godkänns av personal och fackföreningar.

BBC World Service finansieras av den brittiska licensavgiften – för närvarande motsvarande drygt 1 900 kronor per år för hushåll med en tv-apparat. Regeringen tillkännagav en frysning av licensavgiften i januari, i vad som av kritiker sågs som ett försök att rädda den dåvarande premiärministern Boris Johnsons jobb.

Philippa Childs, ledare för fackförbundet Bectu som organiserar radiomedarbetarna, säger att de är besvikna över de föreslagna förändringarna.

— Vi inser att BBC måste anpassa sig för att möta utmaningarna i ett föränderligt medielandskap, men återigen är det medarbetare som drabbas av regeringens dåliga omdöme i det politiska beslutsfattandet, säger hon.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!