Gaspar Noé har alltid velat göra en film om en gammal människa. I 'Vortex' har han uppfyllt sin önskan. Arkivbild.
Gaspar Noé har alltid velat göra en film om en gammal människa. I 'Vortex' har han uppfyllt sin önskan. Arkivbild. - Foto: TT

Gaspar Noé – otäckare än någonsin

Gaspar Noé är känd för att chocka sin publik.Men frågan är om mannen bakom filmer som "Irreversible" och "Climax" någonsin har gjort en otäckare film än "Vortex" – en lågmäld men skrämmande film om ålderdom och senilitet.


Fakta: Gaspar Noé

Ålder. 58 år.

Familj: Hustrun Lucile Hadzihalilovic.

Bor: I Paris.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: "Ensam mot alla", "Irreversible", "Enter the void", "Love", "Climax".

Aktuell: Med "Vortex" som får svensk biopremiär 7 oktober.

— Jag har alltid velat göra en film om en gammal människa. Huvudpersonen i filmen är en blandning av mig, min far och tre goda vänner som dog, säger Noé till TT via Zoom från Paris.

Att säga att han tycker om att provocera sin publik är att ta till i underkant. När "Irreversible" visades i Cannes fick den långa våldtäktsscenen många att lämna biografen. I filmer som "Enter the void" och "Love" är sexscenerna äkta (i "Love" dessutom i 3D). Själv talar han om provocerande filmer som Pasolinis "Salo" och om hur han gärna hade velat vara på premiärvisningarna för att få se reaktionerna.

Drabbad av svår demens

Men trots att den varken innehåller våld eller sex är "Vortex" hans kanske mest omskakande film i det att den följer två gamla människor under deras sista tid tillsammans, och där hustrun har drabbats av svår demens.

— Jag såg Vittorio de Sicas "Umberto D" när jag var tio, jag fann den oerhört rörande och jag har sedan jag började göra film velat göra nåt sådant här.

Filmen är inspirerad av mycket som har hänt i Noés eget liv – vänner som har avlidit, hans mors död, hans egen sjukhusvistelse efter att ha fått vad som först troddes vara en stroke.

— När man ligger där och har ont vill man bara somna in på något sätt. Sen kommer önskan att få fortsätta att leva.

"Är så karismatisk"

Huvudrollerna spelas av italienske skräckfilmsregissören Dario Argento och den franska veteranen Françoise Lebrun. Argento gör här sin debut som skådespelare.

— Det var ett nöje att få arbeta med honom. Han är så karismatisk, så rolig, så rörande. Han var perfekt.

”Vortex” är filmad så att två kameror är i gång samtidigt, de två huvudpersonerna har varsin kamera som följer dem. Det var inte helt enkelt att filma så, förklarar Noé, det gällde att se till så att kamerorna inte kom i vägen för varandra.

— Det var lätt och det var svårt. Det var svårt att finna rätt vinklar i ett så litet utrymme som i den lägenhet där handlingen utspelas.

— Att filma på det sättet var viktigt. Det handlar om två människor som bor tillsammans men som är känslomässigt avskurna från varandra.

Françoise Lebrun och Dario Argento i "Vortex". Pressbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

1 timme sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

2 timmar sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

3 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.