Kevin Spacey fick försvara sig i engelsk domstol i somras. Nu inleds en ny rättegång mot honom i New York. Arkivbild.
Kevin Spacey fick försvara sig i engelsk domstol i somras. Nu inleds en ny rättegång mot honom i New York. Arkivbild. - Foto: TT

Ny rättegång inleds mot Kevin Spacey

Kevin Spacey ska upp i rätten i New York för att försvara sig mot ytterligare en anklagelse om sexuella övergrepp.


För fem år sedan kom den första anklagelsen mot Kevin Spacey om sexuella övergrepp som skulle komma att krossa den tidigare så hyllade skådespelarens karriär. Skådespelaren Anthony Rapp anklagade i en intervju Spacey för ett sexuellt övergrepp i mitten av 1980-talet.

Nu når ärendet rätten sedan Rapp stämt Spacey i ett civilrättsligt mål. På torsdagen börjar processen med att välja jurymedlemmar.

Så sent som i somras fick Kevin Spacey försvara sig i en engelsk domstol mot anklagelser om flera fall av sexuella övergrepp mot tre män mellan åren 2005 och 2013. Hollywoodstjärnan har hela tiden nekat till anklagelserna och den rättegången återupptas i London nästa år.

300 miljoner

I augusti dömdes Kevin Spaceys produktionsbolag dessutom att betala över motsvarande 300 miljoner kronor i skadestånd till Netflix. Strömningsjätten anklagade Spacey för att genom sitt beteende ha orsakat ekonomisk skada för bolaget.

Spaceys serie "House of cards" var en av Netflix första storsatsningar, men publiken svek och produktionen fick läggas ner i förtid sedan anklagelserna mot honom blivit kända och stjärnan fått sparken.

Övergrepp på fest

Anthony Rapp anklagar Kevin Spacey för att ha utsatt honom för ett sexuellt övergrepp i samband med en fest 1986, när han bara var 14 år. Spacey var vid den här tiden 26 år och hade precis slagit igenom som teaterskådespelare på Broadway.

Rapp höll tyst om det inträffade i över 30 år innan han gav en intervju om till sajten Buzzfeed 2017. Kevin Spacey har hela tiden hävdat att han inte har något minne av att händelsen ska ha ägt rum.

Antony Rapp begär skadestånd och ersättning för ekonomiskt bortfall eftersom han säger sig inte ha kunnat arbeta på grund av posttraumatisk stress på grund av det inträffade.

Förutom succén med "House of cards" på Netflix har Kevin Spacey fått två Oscarsstatyetter, för sina roller i "De misstänkta", 1995, och "American beauty" fyra år senare.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför försvinner "Hotell Romantik" från rutan – SVT om programmets framtid

igår 21:47

Filmfotograf dog – vapenansvarig får fängelse

igår 20:16
Hanna Gutierrez Reed, som var vapenansvarig under inspelningen av "Rust", döms till ett och ett halvt års fängelse, rapporterar amerikanska medier.

Allt om Alexandra Nilsson: Podd, pojkvän och tiden som Kissie

igår 15:17
Alexandra Nilsson är en svensk influencer och tidigare bloggare. Men hur mycket vet du egentligen om henne? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Alexandra Nilsson.

Jeremy Clarkson chockar med bild från Sverige: "Jag trodde aldrig..."

igår 15:13
Jeremy Clarkson och hustrun Lisa Hogan besökte Sverige och Danmark – och en bild från parets semester väckte starka reaktioner hos de engagerade följarna...

Vill ta Norrbotten "ut i världen"

igår 14:46
Artister med rötterna i Norrbotten, Sápmi och de nationella minoriteterna ska lyftas i Norrbottensmusikens nya permanenta verksamhet Norrbotten World. Det beskrivs som ett "verktyg för att ta Norrbotten ut i världen och dessutom välkomna världen till Norrbotten".

Tv-toppen: Flest ville se Anjas seger

igår 14:36
Finalen i SVT:s "Mästarnas mästare" sågs av flest tittare förra veckan. 1,4 miljoner ville se Anja Pärson ta hem hela kalaset. Tvåa på listan är TV4:s Masked singer".