Fredag 2 Dec
Stockholm

Macron hyllar en röst för kvinnors frihet

President Emmanuel Macron twittrade från toppmötet i Prag stolt om årets Nobelpristagare
President Emmanuel Macron twittrade från toppmötet i Prag stolt om årets Nobelpristagare. Foto: TT

Annie Ernaux är visserligen den 16:e franska författaren att få Nobelpriset, men den första kvinnliga, konstaterar Le Figaro. President Emmanuel Macron hyllar en röst för kvinnors frihet som lyfter erfarenheter ur glömskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

President Macron twittrar att Annie Ernaux sedan 50 år skriver romanen om "vårt lands" kollektiva och intima minne. Macron konstaterar också att hon nu går med i "den franska litteraturens stora Nobelcirkel".

Le Figaro framhåller att årets Nobelpristagare skrivit fram ett 20-tal verk ur sitt enkla normandiska ursprung, alla i en stil som beskrivs som "écriture blanche", ett begrepp som lanserades av författaren och filosofen Roland Barthes och som kännetecknas av ett slags neutral minimalism. Själv har Ernaux beskriver sin stil som "écriture plate". Andra kallar den torr eller rentav kylig.

Le Monde konstaterar att årets Nobelpristagare jobbat hårt för att omkullkasta både den litterära och den sociala ordningen genom att ta upp ämnen som inte ansetts vara värdiga litteraturen – abort, pendeltåget, stormarknaden – samtidigt som hon skriver om tiden, minnet och glömskan.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.