Mel Gibson tillåts av domaren att lämna vittnesmål i rättegången mot Harvey Weinstein. Arkivbild.
Mel Gibson tillåts av domaren att lämna vittnesmål i rättegången mot Harvey Weinstein. Arkivbild. - Foto: TT

Mel Gibson får vittna mot Harvey Weinstein

Mel Gibson tillåts vittna om anklagelser från en anonym kvinna i den nya rättegången mot Harvey Weinstein. Gibson fick höra hennes berättelse 2015, om hur Weinstein ska ha förgripit sig på henne fem år tidigare.


Kvinnan anklagar Harvey Weinstein för att ha beställt en massage av henne på ett hotell i Beverly Hills i maj 2010. Efteråt förföljde han henne och onanerade framför henne i ett badrum. Kvinnan vittnar anonymt i rättegången, som Jane Doe nummer tre.

Stark reaktion

Mel Gibson har berättat att han beställde en massage av samma kvinna och då tog upp Harvey Weinsteins namn i egenskap av en möjlig framtida samarbetspartner. Kvinnans reaktion när hon hörde Weinsteins namn blev så stark att Gibson bad henne berätta vad hon hade blivit utsatt för.

Harvey Weinstein, som redan dömts till 23 års fängelse i New York för våldtäkt och sexuella övergrepp, står åtalad för ytterligare elva fall av sexuella övergrepp och påstådda attacker mot fem kvinnor på olika hotell i Los Angeles-området mellan åren 2004 och 2013.

Weinsteins försvarare menar att Mel Gibsons vittnesmål inte faller under "färskt vittnesmål"-lagen som tillämpas i Kalifornien. För att klassas som ett färskt vittnesmål måste ett offer för övergrepp ha berättat om det för en utomstående i närtid efter att brottet begåtts.

Partisk i målet

Dessutom kräver försvaret att få korsförhöra Mel Gibson om hans uppmärksammade antisemitiska uttalanden, då Harvey Weinstein är jude och dessutom gav ut en bok 2004 där han kritiserade Mel Gibsons framställande av judar i filmen "Passion of the christ". Försvaret anser därför att Gibson kan vara partisk i målet.

Att Mel Gibson får vittna mot Harvey Weinstein uppmärksammas stort i amerikanska medier i och med att det rör sig om två tidigare mäktiga män i Hollywood som på olika sätt fallit i onåd och som nu möter varandra i rättssalen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!