Kristoffer Ahonen Appelquist leder satirprogrammet 'Svenska nyheter' som flera gånger hamnat i blåsväder. Pressbild.
Kristoffer Ahonen Appelquist leder satirprogrammet 'Svenska nyheter' som flera gånger hamnat i blåsväder. Pressbild. - Foto: TT

"Svenska nyheter" svarar på kritiken

Efter anklagelser om transfobi svarar nu ansvariga för SVT-programmet "Svenska nyheter" på kritiken.”Att dra saker till sin spets är en del av satirgenren”, säger programchefen Ebba Adielsson.


Det var ett inslag om transvården i SVT:s satirprogram "Svenska nyheter" förra fredagen som programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist bland annat skämtade om transvården, stopphormoner och självmord bland barn med könsdysfori.

Inslaget väckte starka reaktioner och på sociala medier framfördes åsikten att programmet sparkade på en redan utsatt grupp.

Ebba Adielsson påpekar i ett mejl till Kulturnyheterna att "Svenska nyheter" är ett satirprogram med uppdrag att lyfta det som är aktuellt i den svenska debatten och i nyhetsflödet. "Att dra saker till sin spets är en del av satirgenren”, skriver hon.

På frågan om hur man har resonerat om att skämta om självmord bland barn med könsdysfori svarar Adielsson att redaktionen är mån om att inte väja för känsliga och jobbiga ämnen.

”Svenska nyheters avsikt var inte att kritisera barnen som lever med könsdysfori utan vården som ska hjälpa barnen”, skriver Adielsson.

En vecka tidigare fick ett inslag om Turkiets president Erdogan och hans krav för att Sverige ska beviljas medlemskap i Nato turkiska medier att rasa.

Satirinslaget, där Erdogan kallas "Vetoturken", beskrevs av tidningen Sabah som en "skam för svensk tv" och föranledde att Sveriges ambassadör i Ankara kallades upp till turkiska utrikesdepartementet.

TT
Senaste nytt

Keplerduon årets deckarförfattare igen

Johanna Nordströms känga till Gekås Ullared: "Åt helvete"

2 timmar sedan
Johanna Nordström och Edvin Törnblom driver podden "Ursäkta" tillsammans. Men i senaste avsnittet passade Johanna på att ge en känga till Gekås Ullared.

Felix Herngrens svindlande förmögenhet

2 timmar sedan
Det går minst sagt bra för Felix Herngren. Komedikungen är aktiv i en rad olika bolag varav alla blomstrar. Och ja, här pratar vi rediga summor....

Lyxfällan-Patricks fru om sorgen: "8 månader och 20 dagar som änka"

3 timmar sedan
Efter Patrick Grimlunds bortgång sörjer frun på vad som skulle ha varit parets tionde bröllopsdag. På Instagram överöses hon med kärlek.

Fler tecken på att "Star wars"-spel hänger löst

3 timmar sedan
Efterlängtade "Star wars: Knights of the old republic", som Sony visade upp 2021 kanske inte blir av.

Gängåklagare trött på snack – alla måste bidra

idag 12:02
"En flerfrontshandling" behövs mot gängkriminaliteten. Så skrev åklagaren Lisa dos Santos redan i höstas. Nu måste alla tänka på vad man kan göra, säger hon.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.