Journalisten och författaren Diamant Salihus bok 'Tills alla dör' har lästs flitigt på anstalterna Kumla och Hall. Arkivbild.
Journalisten och författaren Diamant Salihus bok 'Tills alla dör' har lästs flitigt på anstalterna Kumla och Hall. Arkivbild. - Foto: TT

Fångar föredrar böcker om eller av kriminella

Svenska intagna vill helst läsa böcker om eller av andra kriminella. Det visar en sammanställning av de mest utlånade böckerna på fängelserna Kumla och Hall.


Fakta: Topp tio på Kumla och Hall

1. Diamant Salihu – "Tills alla dör"

2. Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle – "Vapensmederna"

3. Ali Khalil och Cyril Hellman – "Lilla Chicago"

4. Lasse Wierup – "Gangsterparadiset"

5. Robert Greene – "The 48 laws of power"

6. Johanna Bäckström Lerneby – "Familjen"

7. Ann Törnqvist – "Följ fucking order"

8. Gregory David Roberts – "Shantaram"

9. Janne Raninen – "Bakom murarna"

10. Jacob Härnqvist – "Gangsterliv"

Källa: Dagens Juridik

Allra helst ville de intagna läsa reportageboken "Tills alla dör", som handlar om gängkonflikten vid Järvafältet, och är skriven av journalisten och författaren Diamant Salihu, skriver Dagens Juridik.

— Det gör mig otroligt glad, säger Salihu till tidningen.

— När jag tog mig an det här svåra projektet var en av mina ambitioner att de som berörs mest skulle läsa boken.

Tvåa på listan är "Vapensmederna", skriven av Mathias Ståhle och Jani Pirttisalo Sallinen. I boken kartlägger de bland annat sex personer i Sverige som har haft stor betydelse för vapentillgången i landet.

Trots att topplistan över de utlånade böckerna främst består av böcker om kriminalitet finns det några undantag. Träningsboken "Solitary Fitness" av Charles Bronson och "Haja börsen med börshajen" av Andra Farhad och Frida Söderlund var bland de 20 mest utlånade böckerna. Niccolo Machiavellis "Fursten", som gavs ut redan på 1500-talet, var den elfte mest utlånade boken.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!