Nyheter24
Annons

Fotografiska visar 100-årings bildskatt

Publicerad: 20 okt. 2022, kl. 12:07
Uppdaterad: 20 okt. 2022, kl. 12:25
Fotografiet av astronauten Edwin 'Buzz' Aldrin på månen vid Lunar Module, Apollo 11, 20 juli 1969, ingår i TT:s bildskatt. Arkivbild. Foto: TT

För 100 år sedan grundades Tidningarnas Telegrambyrå, numera TT Nyhetsbyrån. Det firas med en utställning på Fotografiska i Stockholm, en bildresa från allmän rösträtt till senaste nytt.

Etiketter

Det råder byggkaos på Fotografiskas bottenvåning, några dagar innan utställningen ”News flash – ett sekel av nyheter” ska öppna för allmänheten. Målarfärgen på väggarna i de olika alkoverna – en kulör för varje decennium – håller fortfarande på att torka, och travar av fotografier i svarta ramar står lutade mot golvlisterna.

En vägg täcks nästan helt av TT:s gamla arkivskåp, utrensade i takt med den pågående digitaliseringen. Här kan museibesökarna få en glimt av hur det är att utforska nyhetsbyråns enorma arkiv.

— Det var svindlande att gå in där och hitta bilder på allt från skotten i Sarajevo till Kubakrisen – en otrolig bildskatt. Jag gick dit några gånger extra bara för att få vara i den miljön, berättar utställningsproducenten Mohamed Mire.

Mohamed Mire är kurator för utställningen på Fotografiska i Stockholm.
Mohamed Mire är kurator för utställningen på Fotografiska i Stockholm.

Visar 300 bilder

Annons

Tillsammans med Tobias Röstlund, bildbyråchef på TT, har han valt ut ungefär 300 bilder från 1920-talet till 2020-talet. Den allra första bilden föreställer svenska kvinnor som utövar sin nyvunna rösträtt i andrakammarvalet 1921, och det är de avgörande nyhetsögonblicken som har fått styra urvalet – från landstigningen i Normandie 1944 till månlandningen 1969.

— Det är också 100 år av olika typer av fotografi, allt från bilder tagna på månen av astronauter, till mobilbilder av folk som var på plats, från satellitbilder av orkaner till övervakningskamerabilder på skolskjutningar. Det är alla typer av bilder, säger Mohamed Mire.

Kung Gustaf V:s Cadillac beskådas av nyfikna åskådare efter att ha hamnat i ett vattenfyllt dike vid Smista strax söder om Segeltorp i Stockholm 1946. Olycksplatsen fick därefter heta Kungens kurva. Arkivbild.
Kung Gustaf V:s Cadillac beskådas av nyfikna åskådare efter att ha hamnat i ett vattenfyllt dike vid Smista strax söder om Segeltorp i Stockholm 1946. Olycksplatsen fick därefter heta Kungens kurva. Arkivbild.

Utställningen uppmärksammar även hur pressfotografens vardag har förändrats under 100 år, bland annat med en mörkrumsutrustning från 1930-talet och en kartong med 900 använda filmrullar. De motsvarar ungefär en halvårsförbrukning för en fotograf i mitten av 1990-talet, innan yrket blev digitalt.

Påminns om katastrofer

Annons

Den som vandrar genom utställningen kan följa 100 års politisk utveckling i Sverige och runt om i världen, påminnas om katastrofer och landvinningar, och spåra strömningar inom sport, kultur och teknik.

— Det här är verkligen en utställning för alla, från skolungdomar till vuxna, alla samhälls- och historieintresserade, som vill få en snabb översikt över de senaste 100 åren att kunna reflektera kring, säger Mohamed Mire.

Fotografernas utrustning har förändrats under årens gång, något som också visas i ”News Flash – ett sekel av nyheter”.
Fotografernas utrustning har förändrats under årens gång, något som också visas i ”News Flash – ett sekel av nyheter”.

Per-Anders Broberg, vd och chefredaktör för TT Nyhetsbyrån, ser fram emot att få fira jubileet med utställningen.

— Det finns inget bättre sätt för TT än att kunna dela det här med allmänheten – de som dagligen, medvetet eller omedvetet, tar del av vår rapportering, säger han.

Annons

Under seklet som passerat har TT arbetat för att vara en nyhetsbyrå just ”för alla”. Kanske har man lyckats lite för bra, eftersom många tidningsläsare tror att byrån är en statlig myndighet eller public service, snarare än ett fristående medieföretag. Det är ett ansvar att förvalta, menar Per-Anders Broberg.

"Torrt" kontra "yvigt"

TT startades 1921 av de svenska dagstidningarna för att det politiskt brokiga medielandskapet behövde en opartisk, riksomfattande nyhetsbyrå. Genom åren har man odlat den opartiskheten i ett språk och en ton som kan kännas ganska torr i ett alltmer yvigt och högljutt Mediesverige.

— I andra medier kan man tala om att man ser läsare framför sig, "vår publik". Men alla är ju vår publik – Västerbottens-Kurirens läsares likaväl som Sveriges Radios nyhetslyssnare. Det kräver lite "one size fits all", ett sätt att rapportera som ska funka på alla ställen, säger Per-Anders Broberg.

För honom finns det något lite paradoxalt i att blicka tillbaka på TT:s sekellånga historia. På redaktionen på Katarinavägen är fokus alltid riktat framåt – som på morgonmötet efter valnatten när utvärderingen snabbt övergår i ett "och vad har vi i dag då?"

Nuet är också närvarande i utställningen. Mohamed Mire visar runt i det sista rummet, med stora skärmar som är uppkopplade till TT:s nyhetsflöde.

— Här kommer man att kunna se bilder som kanske är tagna för bara några minuter sedan!

En bild av Picassos världsberömda målning 'Guernica' från 1937 väntar på att hängas upp i utställningen.
En bild av Picassos världsberömda målning "Guernica" från 1937 väntar på att hängas upp i utställningen.

Fakta: TT

Hösten 1921 enades de svenska dagstidningarna om att bilda en rikstäckande nyhetsbyrå som stod fri från politiska, ekonomiska, religiösa och statliga intressen. Den fick namnet Tidningarnas telegrambyrå och inledde sin verksamhet den 1 januari 1922.

När Radiotjänst grundades 1924 insisterade Tidningsverige på att TT skulle stå för nyheterna i etern. Under 82 år hördes anropet ”Nyheter från TT” i radion.

TT var tidigt med tekniska innovationer. I början använde man så kallade rytare som ringde gruppsamtal till tidningarna och ropade ut nyheterna, innan teleprintrar gjorde det möjligt att skicka text via telegrafkablar.

Under 1990-talet omformades företaget av avregleringar och internets intåg, och omfattar idag en rad olika verksamheter, som bildbyrå, grafikbyrå och omvärldsbevakningsföretaget Retriever.

100-årsjubileet, ett år försenat på grund av pandemin, uppmärksammas med utställningen ”News Flash – ett sekel av nyheter” på Fotografiska i Stockholm 21/10–12/2.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons