Författaren Fredrik Sjöberg får kulturpriset Lagercrantzen. Arkivbild.
Författaren Fredrik Sjöberg får kulturpriset Lagercrantzen. Arkivbild. - Foto: TT

Han får kulturpriset Lagercrantzen

Författaren, kritikern och biologen Fredrik Sjöberg får Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen.


"Han är en fritänkare som kysser och slår ihjäl med samma glada själ, lika hemtam bland folk som bland fä. Med honom förvandlas världen och litteraturen till en bra historia – rolig, bildande och egensinnig. I en allt grinigare tid lyckas han hålla både sitt eget och läsarnas humör uppe", lyder motiveringen.

Fredrik Sjöberg, regelbunden medarbetare i Svenska Dagbladet och Fokus, har skrivit en rad essäböcker. Hans senaste, ”Sjöelefanten i Bukarest och andra essäer”, utkom i fjol.

Priset är på 20 000 kronor och ges till en kritiker "med intellektuell bredd och stilistisk spets".

Bland tidigare pristagare märks bland andra Göran Greider, Aase Berg, Per Svensson, Katrine Marcal, Sara Danius, Eric Schüldt, Lena Andersson, Ola Larsmo och Jens Liljestrand.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Känd designer fick fängelse för väsksmuggling

Lisa Ajax och Max har valt dotterns namn: ”Plupp”

1 timme sedan
Lisa Ajax och sambon Max Huss väntar sitt första barn. Det är en flicka som är beräknad att komma i juni. Nu har paret valt vad den dottern ska heta.

Paniken inför Den stora älgvandringen-premiären: "Ursäkta, vad tänker ni med?"

2 timmar sedan
"Den stora älgvandringen" 2024 har haft premiär och i samband med det berättar produktionen om paniken när livesändningen drog igång 2019. – Hela idén är ju lite halvkorkad, säger Johan Erhag, projektledare för programmet, till SVT.

Benjamin Ingrossos tabbe – råkar gå upp naken på scenen

2 timmar sedan
Benjamin Ingrosso är i skrivande stund ute på sin Europaturné. Ett av stoppen var i Madrid – och där råkade det hända en sak som inte hänt tidigare.

Johan Rabaeus konflikt med Dan Ekborg: “Det här tar priset”

2 timmar sedan
Det är upplagt för drama när Johan Rabaeus och Dan Ekborg intar "Fångarna på fortet". På något sätt kringgår Johan systemet på fortet. Det är Dan Ekborg inte är helt nöjd med.

Björn Gustafsson gör humorprogram i SVT

idag 14:34
Skådespelaren och komikern Björn Gustafsson får ett eget humorprogram i SVT. "Koppla av" blir titeln på sketchprogrammet, som får premiär i höst, skriver SVT på Instagram. Serien beskrivs som "en uppfriskande mix av parodier, trams och sketcher med hög och låg igenkänning".