Stockholm

Dudamel tar över New York Philharmonic

För en svensk publik är Gustavo Dudamel mest känd för sin tid som konstnärlig ledare för Göteborgs symfoniker. Arkivbild.
För en svensk publik är Gustavo Dudamel mest känd för sin tid som konstnärlig ledare för Göteborgs symfoniker. Arkivbild. Foto: TT

Gustavo Dudamel, tidigare chefsdirigent för Göteborgs symfoniker, tar över som ledare för symfoniorkestern New York Philharmonic från och med 2026.


"Jag känner tacksamhet för musikerna och ledarskapet för New York Philharmonic när vi ger oss ut på denna nya och vackra resa tillsammans", säger Dudamel i ett uttalande.

Den 42-årige världsberömda dirigenten är för närvarande konstnärlig ledare för såväl Los Angeles-filharmonikerna och Simón Bolívar-orkestern i sitt hemland, där han också har gjort sig känd för sitt arbete med kulturskolan El Sistema. Han är därtill musikchef för Parisoperan.

För en svensk publik är Gustavo Dudamel mest känd för sin tid som konstnärlig ledare för Göteborgs symfoniker mellan 2007 och 2012. Då var han så framgångsrik att han utsågs till årets göteborgare år 2010.

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.