Jacob Mühlrads körverk 'Ay li lu' uppförs på fyra kontinenter. Arkivbild.
Jacob Mühlrads körverk 'Ay li lu' uppförs på fyra kontinenter. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Jacob Mühlrad gör körverk med vaggvisor

Publicerades: 1 Apr, 11:16

I körverket ”Ay li lu” har Jacob Mühlrad inspirerats av vaggvisor i olika kulturer. Verket kommer att uppföras på fyra kontinenter med premiär i Vancouver 2 april.


Fakta: "Ay li lu"

Verket är ett beställningsverk från Vancouver Chamber Choir. "Ay li lu" utforskar vaggvisor som allmänmänskligt och globalt fenomen. I stycket samspelar Mühlrads tolkning av jiddischvaggvisan ”Ay li lu” med ett skanderande av decimaler i talet pi.

Verket framförs i Vancouver 2 april och fortsätter sedan till Singapore 13 maj, Vasa 20 maj, Helsingfors 11 juni och Pretoria 22 juni.

"För många är vaggvisan det första musikaliska minnet, men också ett verktyg för att hamna i ett sömntillstånd. Vaggvisor finns överallt, i alla kulturer", säger Jacob Mühlrad i en mejlintervju med TT.

"Ay li lu" är en traditionell vaggvisa på jiddisch och i körverket låter Mühlrad den samspela med decimaler i talet Pi – som skanderas av kören för att symbolisera övergången mellan sömn och vakenhet.

"Jag har inspirerats av Kabbalans beskrivning kring hur kroppen och själen separeras under sömnen. Övergången från ett vaket till ett sovande tillstånd fascinerar mig, ljudet av den separationen är intressant att föreställa sig musikaliskt", säger han.

TT: Vad har pi med vaggvisor att göra?

"Egentligen ingenting, men för mig är det en vacker symbol för evigheten. Det är hisnande att föreställa sig ett oändligt universum fyllt av en oändlig talserie och en oändlig proportion som pi reflekterar."

”Ay Li Lu” har världspremiär i Vancouver 2 april och fortsätter sedan till Singapore 13 maj, Vasa 20 maj, Helsingfors 11 juni och Pretoria 22 juni.

Att verket uruppförs i Kanada kommer sig av att det är den finska dirigenten Kari Turunen som har beställt "Ay li lu" genom Vancouver Chamber Choir.

"Det blev en spontant uppkommen symbolik med att verket nu framförs runt hela jorden, men det var inget som var planerat. Musik är ett universellt språk vilket är roligt eftersom det möjliggör samarbeten både bortom landsgränser och kulturella gränser", säger Jacob Mühlrad.

TT
Senaste nytt

Tove Janssons okända konstverk visas i Paris

idag 13:54

Robyn och Charli XCX gör musik tillsammans

idag 12:56
Svenska Robyn och brittiska Charli XCX jobbar på gemensam ny musik, enligt ett inlägg på Charli XCX Twitter.

Sex brännskadade under "Gladiator"-inspelning

idag 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.

Skådespelaren Paul Geoffrey död

idag 10:12
Den brittiske skådespelaren Paul Geoffrey, bland annat känd för sin roll som riddaren Percival i kung Arthur-dramat "Excalibur" från 1981, är död. Han avled i sviterna av cancer den 3 juni i Santa Fe i USA, skriver Deadline.

Nya Indiana Jones-filmen väntas gå mot flopp

idag 08:20
"Indiana Jones and the dial of destiny" går mot en publikmässig flopp. I alla fall om man få tro analytikerna, skriver Deadline.

Legendariska Iron Maiden intog Sweden Rock

igår 22:24
Basgångarna från högtalarna på Sweden Rocks festivalområde fortsätter att dåna. På fredagskvällen intog legendariska heavy-metalbandet Iron Maiden huvudscenen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.