Den kinesiske ståuppkomikern Li Haoshi refererade till Folkets befrielsearmé genom att skämta om hur hans hundar jagade en ekorre.
Den kinesiske ståuppkomikern Li Haoshi refererade till Folkets befrielsearmé genom att skämta om hur hans hundar jagade en ekorre. - Foto: Gorm Kallestad/NTB

Skämtade om ekorrar – fick betala miljonböter

I ett skämt om hur hans hundar jagade en ekorre refererade den kinesiske ståuppkomikern Li Haoshi till en välkänd kinesisk slogan om Folkets befrielsearmé. Det blev för mycket för kinesiska myndigheter.


Komikerns skämt har dåligt socialt inflytande och bryter mot lagen, enligt de kinesiska myndigheterna. Hans företag Xiaoguo Culture Media ska nu böta cirka 23 miljoner kronor, samtidigt som myndigheterna stoppat Li Haoshis föreställning och utreder hans agerande.

Sorglig lägstanivå

Den kinesiska kulturscenen har alltid varit censurerad, men det senaste tilltaget representerar en ny sorglig lägstanivå, enligt Vivienne Shue, professor emerita i kinesiska studier vid Oxford University.

— Tidigare skulle det ha varit mer vanligt att låta sådana offentliga överträdare få en skarp privat varning, säger hon till AFP.

Ståupp är en relativt ny form av underhållning i Kina, varför det också är svårt att veta exakt var myndigheterna sätter sina gränser, framhåller Xiaoning Lu, på SOAS China Institute. Dessutom betraktas den som en västerländsk import som "undergräver" kinesisk kultur.

Konstnärliga friheten är begränsad

Åtgärderna mot Xiaoguo Culture Media beskrivs som en påminnelse om hur hur inskränkningarna av den konstnärliga friheten fortsätter under president Xi Jinping.

Förra veckan framförde presidenten en skriftlig uppmaning till ledningen för National Art Museum of China om att "hålla sig till den korrekta politiska inriktningen", enligt statliga medier.

TT
/
Senaste nytt

"Only murders in the building" får ny säsong

1 timme sedan

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

3 timmar sedan
Efter att ha utnämnts till "Årets raket" av Medieakademins maktbarometer berättar Irma Lehtosalo om framgången på sociala medier tillsammans med Markoolio. – Nu har hon över 300 000 följare på Instagram, berättar sonen.

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

idag 18:28
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

idag 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.