Frivilliga städade biblioteket i Manfrediana efter de häftiga regnen och översvämningarna i norra Italien. Arkivbild.
Frivilliga städade biblioteket i Manfrediana efter de häftiga regnen och översvämningarna i norra Italien. Arkivbild. - Foto: Michele Nucci/AP/TT

Lerindränkta böcker i Italien läggs i frysboxar

Historiska böcker och manuskript som skadats under de förödande översvämningarna i norra Italien har lagts i frysboxar i hopp om att de ska kunna räddas.


Volontärer och karabinjärer har jobbat tillsammans för att transportera böcker och dokument från översvämmade bibliotek till staden Cesena, skriver The Guardian. Där har de placerats i industrifrysboxar hos Orogel, ett företag specialiserat på frysmat. Genom snabb nedfrysning kan en del av vattnet avlägsnas.

— Vi använder vanligen den här metoden för mogen frukt och mogna grönsaker, men jag hade aldrig förväntat att den här snabba proceduren skulle kunna användas även för det litterära arvet, säger Bruno Piraccini, företagets vd till nyhetsbyrån Ansa.

Vid sidan av dödsfall, tusentals hemlösa och stor materiell förstörelse har de häftiga regnen i regionen Emilia-Romagna drabbat även kulturarvet: Tolv bibliotek, däribland källarbiblioteket i San Benedettos katolska seminarium i Cava, samt sex arkeologiska fyndplatser är skadade och den italienska regeringen har avsatt cirka 60 miljoner kronor till räddningsåtgärder.

TT
Senaste nytt

"Only murders in the building" får ny säsong

1 timme sedan

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

2 timmar sedan
Efter att ha utnämnts till "Årets raket" av Medieakademins maktbarometer berättar Irma Lehtosalo om framgången på sociala medier tillsammans med Markoolio. – Nu har hon över 300 000 följare på Instagram, berättar sonen.

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

idag 18:28
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

idag 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.