2013 mottog Kaija Saariaho Polarpriset tillsammans med den senegalesiske musikern Youssou N'Dour. Arkivbild.
2013 mottog Kaija Saariaho Polarpriset tillsammans med den senegalesiske musikern Youssou N'Dour. Arkivbild. - Foto: Erik Mårtensson / TT

Tonsättaren Kaija Saariaho är död

Den finländska tonsättaren Kaija Saariaho har gått bort, 70 år gammal, rapporterar Svenska Yle. Saariaho var en av Finlands internationellt mest kända och betydelsefulla tonsättare.


Den finska tonsättaren var världsledande i arbetet med att vidareutveckla och revitalisera klassiska former som kammarmusik och verk för symfoniorkester och opera. I sin musik blandade hon traditionella instrument med elektroniska ljud.

Saariaho påverkades starkt av hennes utbildning vid IRCAM i Paris, ett institut för forskning och studier av elektroakustisk konstmusik. Dit flyttade hon efter att ha studerat klassisk musik vid Sibeliusakademin i Helsingfors under slutet av 1970-talet.

Saariahos stora genombrott kom 2000 med operan ”L’Amour de loin”. Samma år fick hon Nordiska rådets musikpris.

2013 mottog Saariaho Polarpriset tillsammans med den senegalesiske musikern Youssou N'Dour.

När brittiska BBC bad 174 tonsättare lista de mest betydelsefulla kompositörerna genom tiderna hamnade hon på 17:e plats, strax bakom landsmannen Jean Sibelius på 12:e plats. Listan toppades av Johann Sebastian Bach.

Saariaho drabbades 2021 av en aggressiv form av hjärncancer. Enligt hennes familj avled hon på fredagsmorgonen i sitt hem i Paris, där hon spenderade den senare delen av sitt liv.

TT
Senaste nytt

Högt tryck på årets bokmässa

2 timmar sedan

"Parasiten" blir årets svenska deckare

idag 14:46
Sofie Sarenbrants "Parasiten" tilldelas priset som årets svenska deckare av strömningstjänsten Bookbeat, i samarbete med deckarfestivalen Crimetime.

Robin Paulsson om programledarrollen i "Fråga Lund": "Utsätter mig gärna för saker"

idag 14:28
Den svenska komikern Robin Paulsson ska vara programledare för ännu en säsong av SVT:s "Fråga Lund". Nyheter24 har tagit reda på vad som googlats mest om honom – här kommer svaren.

Syriske författaren Khaled Khalifa död

idag 11:58
Den regimkritiska syriska författaren Khaled Khalifa har avlidit till följd av en hjärtattack i sitt hem i Damaskus i lördags. Han blev 59 år, enligt AFP.

Henrik Dorsin efter Solsidan-premiären: "Återseendets glädje"

idag 11:01
Sedan 2010 har TV4:s Solsidan vuxit till att bli en svensk humorklassiker. Förväntningarna inför säsong 8 har varit höga – lever de nya avsnitten upp till publikens krav?

Sveriges första kvinnliga elitsoldat återigen aktuell

idag 08:39
Som instruktör i "Elitstyrkans hemligheter" och programledare i "Robinson" har Petra Malm fått sig en väl förtjänad plats i rampljuset. Nu är hon återigen aktuell.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.