En odaterad bit av en väggmålning som föreställer gudar och kvinnliga figurer var ett av de 750 arkeologiska fynden från hemliga utgrävningar på italienskt territorium som visades upp under en presskonferens i Rom på onsdagen.
En odaterad bit av en väggmålning som föreställer gudar och kvinnliga figurer var ett av de 750 arkeologiska fynden från hemliga utgrävningar på italienskt territorium som visades upp under en presskonferens i Rom på onsdagen. - Foto: Domenico Stinellis/AP

750 plundrade konstskatter tillbaka till Italien

Omkring 750 plundrade arkeologiska skatter som beslagtagits från den ifrågasatte brittiske antikvitetshandlaren Robin Symes har återbördats till Italien efter en decennielång kamp, rapporterar CNN.


Artefakterna är värda över 12 miljoner euro (139 miljoner kronor) och ska ställas ut på ett museum i Rom, som en del av en samling stulen konst som hittat hem, enligt det italienska kulturdepartementet.

Bland de 750 föremålen från Italiens romerska och kejserliga epoker finns bland annat ett stativbord i brons från en aristokratisk etruskisk familj, paradhuvudbonader för hästar, begravningsmålningar, byster i marmor, olika delar av statyer samt en väggmålning av ett litet tempel.

Det finns också ädelstenar infällda i guld, silver och brons, såväl som ben, bärnsten, vapen, sarkofager, begravningsurnor, rituella föremål, inredning i brons och marmor, mosaik och målade dekorationer.

Artefakterna härstammar enligt Italien från hemliga utgrävningar på italienskt territorium och beslagtogs från antikvitetshandlaren Robin Symes företag Symes Ltd.

Symes har sålt värdefulla konstföremål till några av världens mest välrenommerade museer, men hamnade 2016 i onåd efter en razzia på ett schweiziskt lager han hyrde.

Han har tidigare förnekat handel med illegal konst och har ofta utretts men aldrig åtalats för de påstådda brotten, trots otaliga försök från Italien och Grekland.

TT
Senaste nytt

"Only murders in the building" får ny säsong

2 timmar sedan

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

3 timmar sedan
Efter att ha utnämnts till "Årets raket" av Medieakademins maktbarometer berättar Irma Lehtosalo om framgången på sociala medier tillsammans med Markoolio. – Nu har hon över 300 000 följare på Instagram, berättar sonen.

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

idag 18:28
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

idag 17:34
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.