Peter Brötzmann, längst till höger, när han spelade med Mats Gustafsson och Paal Nilssen-Love under Molde Jazzfestival 2006. Arkivbild.
Peter Brötzmann, längst till höger, när han spelade med Mats Gustafsson och Paal Nilssen-Love under Molde Jazzfestival 2006. Arkivbild. - Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Saxofonisten Peter Brötzmann död

Saxofonisten Peter Brötzmann, en av de internationellt mest kända tyska jazzmusikerna, har avlidit, skriver The Guardian.


Han var en pionjär inom frijazzens område, spelade både saxofon och ibland klarinett och hjälpte till att ge bassaxofonen ny uppmärksamhet i jazzvärlden.

Peter Brötzmann var född den 6 mars 1941 i Remscheid och lärde sig saxofon och klarinett som autodidakt. Under sin karriär spelade han in fler än 50 album och 2021 vann han och Nils Petter Molvær pris för bästa musik för ”Great freedom” vid EFA-galan i Berlin.

Peter Brötzmann avled i sitt hem i Wuppertal i Tyskland vid en ålder av 82 år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

1 timme sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

2 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

3 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

idag 07:16
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.