– För mig är det en vacker symbol för evigheten. Det är hisnande att föreställa sig ett oändligt universum fyllt av en oändlig talserie och en oändlig proportion som pi reflekterar, sade Jacob Mühlrad till TT i april om använda talet Pi i sitt körverk.
– För mig är det en vacker symbol för evigheten. Det är hisnande att föreställa sig ett oändligt universum fyllt av en oändlig talserie och en oändlig proportion som pi reflekterar, sade Jacob Mühlrad till TT i april om använda talet Pi i sitt körverk. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigepremiär för Jacob Mühlrads vaggvisor

Den välrenommerade kompositören Jacob Mühlrad presenterar den 28 oktober en samlingskonsert på Berwaldhallen. I Porträttkonserten REMS (Rapid eye movement sleep) ingår hyllade verk som "Rems", "Time" och "Kaddish" med flera.


Dessutom bjuder konserten på Sverigepremiär för Mühlrads körverk "Ay li lu", i vilken kompositören inspirerats av vaggvisor från olika kulturer. Stycket har inspirerats av jiddischvaggvisan "Ay li lu" och samspelar med decimaler i talet Pi som skanderas av kören över stycket.

— För många är vaggvisan det första musikaliska minnet, men också ett verktyg för att hamna i ett sömntillstånd. Vaggvisor finns överallt, i alla kulturer, sade Jacob Mühlrad i en mejlintervju med TT inför körverkets världspremiär i Vancouver 2 april.

Konserten på Berwaldhallen görs i samarbete med konstnären Alexander Wessely, Svenska kammarorkestern under ledning av Martin Fröst och Vokalharmonin under ledning av Fredrik Malmberg med flera.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!