'Om man är inne i en konversation och pratar ser man inte det som händer runt omkring', säger Nora Khalil som ska sommarprata om hur blyghet varit en fördel som författare.
'Om man är inne i en konversation och pratar ser man inte det som händer runt omkring', säger Nora Khalil som ska sommarprata om hur blyghet varit en fördel som författare. - Foto: Magnus Andersson/TT

Blygheten gjorde Nora Khalil till författare

När Nora Khalil fick frågan om att sommarprata i P1 tänkte hon att det inte fanns en tillräckligt dramatisk livshistoria att berätta. I stället ska hennes "Sommar" i P1 den 11 juli handla om fördelen med att vara introvert.


Fakta: Nora Khalil

Född: 1997 i Alby, i Botkyrka kommun.

Yrke: Författare och lågstadielärare (tjänstledig).

Aktuell: Ungdomsromanen "Abow", som är en fristående uppföljning till Augustprisnominerade "Yani", och med "Sommar" i P1 som sänds den 11 juli. Skriver just nu på sin första pjäs, på uppdrag av Kulturhuset Husby.

Meriter: Finalist i Ortens bästa poet och har tilldelats Tensta Konsthalls textpris.

Nora Khalil är lågstadieläraren som valde att ta en paus och läsa Jakobsbergs folkhögskolas ettåriga skrivlinje. Snart blev hon finalist i tävlingens Ortens bästa poet och strax därpå ringde en redaktör upp henne och undrade om hon inte ville skriva en bok.

Resultatet blev Augustprisnominerade "Yani" 2022 och nyligen kom den fristående uppföljaren "Abow". Framgångarna till trots var Nora Khalils första tanke "Varför just jag?" när Bibi Rödöö undrade om hon ville sommarprata i P1.

— Jag har spenderat majoriteten av min tid i mitt rum. Som den typiskt introverta tjejen jag är tyckte jag inte att jag hade så mycket intressant att att berätta. Många sommarprat är så dramatiska, säger hon på bageriet på Tingstorget i Stockholmsförorten Alby där hon träffar TT.

Det var när hon fick ett brev från en 14-årig läsare som hon förstod vad ämnet skulle bli.

— Hon skrev att hon också ville bli författare, men att hon kände sig för blyg för det, berättar Nora Khalil som insett att introverta människor kan ha en fördel i författaryrket.

"Blyga observar"

Så kände hon dock inte under den egna uppväxten.

— Men nu inser jag att de som är blyga är de som observerar allt, det blir till material att skriva om, säger Nora Khalil.

Men trots att ämnesvalet kändes självklart har det varit utelämnande att göra "Sommar" i P1. Om någon kritiserar hennes skönlitterära böcker kan hon gömma sig bakom romanfigurerna.

— Men kritiserar de mitt sommarprat blir det mer som att de kritiserar mig. Jag vill inte heller lämna ut mig helt och hållet och det är därför jag valde att prata om min författarresa. Jag är absolut personlig, men går inte in på detaljerna, säger hon.

"Jag förstår att man kan vara tveksam till en bok på slang men det har varit häftigt att inse att unga i orten också kan bli författare" säger Nora Khalil om att skriva på slang.

Sommarpratet ska i alla fall inte handla om det hon tror att många förväntar sig: Alby. Det är inte bara orten hon själv är född och uppvuxen i. Det är också här Rayan, Caspian, Amir, Wahida och de andra gestalterna i Nora Khalils böcker "Yani" och "Abow" lever sina liv.

Amir ska utvisas till Irak, Wahidas bror skjuts till döds och Caspian skaffar både en skottsäker väst och en pistol. Nora Khalil har skrivit ungdomsromanerna under en tid av dödsskjutningar och politiska diskussioner om gängkriminalitet.

Inga lösningar

Men allt är inte mörkt i Nora Khalils romaner. Här finns också en bubblande kärlekshistoria mellan Rayan och Wahida och såklart Sebbe – eldsjälen på fritidsgården.

— Barn i förorten har inte så många platser att vara på. Om en fritidsgård läggs ner och sedan öppnar igen tänker man att man börjar om på nytt. Men man kan inte bara byta ut en vuxen hela tiden och tro att man löser problemen, det tar tid att bygga tillit.

Trots ställningstagandena är Nora Khalil noga med att poängtera att hon inte vill ge några lösningar på problemen.

— Jag är intresserad av relationerna och vill visa hur lite det krävs för att hamna fel. Men också hur mycket det påverkar omgivningen. Det drabbar oss, alla i orten känner någon som gått bort i skjutningar. Det är våra liv, säger Nora Khalil som hoppas att böckerna kan vara ett underlag för att diskutera det dödliga våldet.

Nora Khalil är utbildad lågstadielärare men är tjänstledig för att skriva och föreläsa. Den 11 juli är hon värd för "Sommar" i P1.

Respons från både ungdomar och lärare har hon fått. Inte minst från boende i Alby som säger att böckerna, som är skrivna på slang, representerar hur de pratar.

— Lärare har berättat att de läst böckerna högt för klassen och att klassen har skrattat högt eftersom läraren uttalar orden fel. Då byter de helt plötsligt maktposition och eleven lär läraren.

De framträdande gestalterna i de två böckerna är killar. Nora Khalil, som låtit flera personer i den egna omgivningen inspirera till romanfigurerna, tror att det beror på att hon själv har tre bröder.

— Av någon konstig anledning är det också lättare att skriva om killar. Om jag ska analysera mig själv tror jag att det kan bero på att jag är så mån om att vara en duktig flicka och det är inte så kul att bara läsa om tjejer som hela tiden gör det som är rätt eller förväntas av dem. Jag har varit väldigt försiktig stora delar av livet.

Men kanske har något förändrats under tiden Nora Khalil arbetat med "Sommar" i P1 – hon har vågat visa sig själv mer. Nora Khalil arbetar nu med ett manus för Kulturhuset Husby. Det handlar om tre högpresterande tjejer där en inte längre vill vara med och hur det påverkar deras relation.

— Jag delar med mig lite mer av mig själv i det, säger Nora Khalil.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!