Två Rembrandt-porträtt har sålts på Christies i London för mer än 11 miljoner pund, drygt 150 miljoner svenska kronor.
Två Rembrandt-porträtt har sålts på Christies i London för mer än 11 miljoner pund, drygt 150 miljoner svenska kronor. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Två Rembrandt-porträtt sålda för 150 miljoner – tros vara närmare 400 år gamla

Det sista kända paret Rembrandt-porträtt som befunnit sig i privat ägo har sålts på Christies i London – 200 år efter att de först hamnade på auktionshuset.


Målningarna, som tros vara från 1635, hade förväntats inbringa mellan 5 och 8 miljoner pund, men klubban landade på hela 11 235 000 pund, motsvarande drygt 150 miljoner svenska kronor, enligt ett uttalande från auktionshuset.

Kriminaltekniskt arbete verifierade äktheten

De 20 centimeter höga ovala porträtten föreställer en rörmokare vid namn Jan Willemsz van der Pluym och hans hustru Jaapgen Carels. Paret var vänner till Rembrandts familj och kom från hans hemstad Leiden i Nederländerna.

En släkting till de nuvarande ägarna köpte målningarna vid en auktion på Christies 1824, där de stod listade som Rembrandts, och de har sedan dess befunnit sig i familjens ägo.

Efter att porträtten "upptäckts" på nytt inleddes ett kriminaltekniskt arbete med att verifiera att de var äkta Rembrandts, bland annat med med hjälp av vetenskaplig analys av konstexperter från Amsterdams Rijksmuseum.

Målningarna är de till storleken minsta kända porträtten av den holländska mästaren, som var känd för mycket större verk beställda av rika familjer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!