Flera filmer har spelats in i Elstree studios. Bilden föreställer regissören Ken Russel tillsammans med modellen Twiggy under en inspelning av 'The boy friend' 1971. Arkivbild.
Flera filmer har spelats in i Elstree studios. Bilden föreställer regissören Ken Russel tillsammans med modellen Twiggy under en inspelning av 'The boy friend' 1971. Arkivbild. - Foto: AP/TT

"Star wars"-studio hotas av rivning

Elstree studios, där bland annat delar av "Star wars" spelades in, har miljardkostnader framför sig för att överleva. Bland annat på grund av asbest i byggnaden och "farliga" tak. Över två miljarder kronor ska de nödvändiga renoveringarna kosta. Det skriver BBC.


I studion utanför London har bland annat Alfred Hitchcocks "Blackmail" och Steven Spielbergs "Indiana Jones"-trilogi spelats in.

Hertsmere Borough Council, som äger studion, menar att de inte har råd att kontinuerligt investera i komplexet. Enligt en rapport är byggnaden "minst 100 år gammal och har passerat sin livslängd" – och i dokumentet ställs frågan om det vore bättre att riva studion.

Hertsmere Borough Council köpte byggnaden 1996, när den var i ett "fallfärdigt tillstånd". De har hittills spenderat 22 miljoner pund på studion, motsvarande nästan 307 miljoner svenska kronor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!