Drottning Camilla, möter elever på Elmhurst Ballet School i Birmingham. Arkvibild.
Drottning Camilla, möter elever på Elmhurst Ballet School i Birmingham. Arkvibild. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Brittiska balettelever fick ätstörningar

Tidigare elever på två av Storbritanniens mest prestigefyllda balettskolor berättar för BBC om hur de fick ätstörningar och psykiska hälsoproblem under skoltiden.


Under åren har skolorna fått rykte om sig att skapa ätstörningar och om att välja extremt smala ballerinor i huvudrollerna. BBC har talat med mer än 50 elever som gick Royal Ballet School eller Elmhurst Ballet School mellan 2004 och 2022. En elev, Grace, berättar om hur en lärare på examensfesten förklarade att "alla tjejer måste gå ner i vikt, utom möjligen en eller två – annars kommer ni inte att få jobb".

Kommentarer som dessa gav Grace en känsla av att skolan bara brydde sig om hennes vikt.

En annan elev berättar om hur hon som 16-åring blev placerad framför en spegel av en lärare som förklarade hur mycket som skulle behöva skäras bort från hennes kropp för att hon skulle bli tillräckligt smal. Eleven berättar om hur hon utvecklade ett kroppshat som hon fortfarande inte blivit fri från.

De två skolorna säger att de jobbat hårt för att vända den den destruktiva kroppskulturen men bara med föga resultat enligt de föräldrar och elever som BBC talat.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!