I mars i år visade Axiom och Nasa upp en prototyp av den dräkt som astronauterna ska använda vid den planerade rymdexpeditionen till månen. Arkivbild.
I mars i år visade Axiom och Nasa upp en prototyp av den dräkt som astronauterna ska använda vid den planerade rymdexpeditionen till månen. Arkivbild. - Foto: Nasa via AP/TT

Prada designar Nasas nya rymddräkter

De rymddräkter som ska användas vid nästa rymdexpedition till månen kommer att designas av Prada, rapporterar BBC.


Det italienska modehuset kommer att arbeta på dräkterna tillsammans med Axiom Space, också det ett privatägt bolag.

Enligt Jeffrey Hoffman, professor och astronaut som bland annat genomfört fyra rymdpromenader, har Prada en gedigen kunnighet på området som lär komma väl till pass för det aktuella uppdraget.

— Prada har en beaktansvärd erfarenhet när det kommer till olika typer av kompositmaterial och kan faktiskt komma att bidra med reella tekniska insatser vad gäller de yttre lagren i den nya rymddräkten, säger Hoffman, till BBC.

Han understryker dock att den som förväntar sig något designmässigt utsvävande lär bli besviken, fokus ligger nämligen på praktiska aspekter.

Nasas bemannade expeditionen, kallad Artemis 3, är planerad att sätta människor på månen för första gången sedan 1972, denna gång på månens sydpol.

Artemis 3 är tänkt att skjutas upp i december 2025.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!