Alec Baldwin samtalar med utredarna hos Santa Fe County-polisen efter den fatala dödsskjutningen på inspelningen av västernfilmen 'Rust'
Alec Baldwin samtalar med utredarna hos Santa Fe County-polisen efter den fatala dödsskjutningen på inspelningen av västernfilmen 'Rust' - Foto: Santa Fe County Sheriff's Office/AP

Nytt åtal hotar Alec Baldwin

Alec Baldwin riskerar på nytt att åtalas för dödsskotten mot filmfotografen Halyna Hutchins. Åklagare säger sig ha hittat nya bevis och vill ställa den amerikanske skådespelaren inför en åtalsjury.


I januari åtalades Baldwin, som avlossade skottet som dödade Hutchins, men åtalet mot honom lades ner för omkring ett halvår sedan. Nu meddelar åklagarna Kari Morrissey och Jason Lewis att "ytterligare fakta har kommit fram som vi tror visar att mr Baldwin är skyldig till brott".

"Vi tror att det lämpliga tillvägagångssättet är att låta en jury bestående av New Mexico-medborgare avgöra om mr Baldwin ska ställas till svars", skriver åklagarna som kommer att lägga fram bevisen inom två månader.

Det var i samband med inspelningen av filmen ”Rust” i oktober 2021 som Alec Baldwin, 65, avfyrade ett skott som dödade den 42-åriga fotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza.

Dålig säkerhet

Revolvern, som skulle vara laddad med lösa skott, visade sig vara skarpladdad. Nu tror åklagarna att de har hittat bevis som kopplar Baldwin till missförhållanden när det gäller säkerheten vid inspelningen.

Baldwin har sagt att han drog tillbaka hanen – men inte avtryckaren – när pistolen avfyrades.

"Det är olyckligt att en fruktansvärd tragedi har förvandlats till detta missriktade åtal. Vi kommer att svara på eventuella anklagelser i rätten", säger Baldwins advokater Luke Nikas och Alex Spiro i ett mejl till nyhetsbyrån AP.

Riskerar fängelse

Enligt AP kommer Baldwin att ställas inför en åtalsjury i New Mexico i mitten av november, där det kommer att beslutas om åtalet ska gå vidare. Om han döms riskerar han 18 månaders fängelse.

Baldwin har hela tiden hävdat sin oskuld och sagt att han över huvud taget inte tryckte in avtryckaren.

Filmens rekvisitaansvariga Hannah Gutierrez Reed åtalades för vållande till annans död i januari. Den rättegången ska inledas i februari nästa år. Även hon nekar till brott.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!