Förra året fick Hooja pris som Årets grupp på P3 Guld-galan i Partille Arena. Frågan är om deras 'Diskoteka' nu kvalar in till Årets låtcitat? Arkivbild.
Förra året fick Hooja pris som Årets grupp på P3 Guld-galan i Partille Arena. Frågan är om deras 'Diskoteka' nu kvalar in till Årets låtcitat? Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Låtar som fastnar får pris på P3 Guld

"Hjärnmaskar" – eller textrader som fastnar på hjärnan – prisas under nästa års P3 Guldgala.


Inför nästa års P3 Guldgala lanseras den helt nya priskategorin Årets låtcitat. Priset ska premiera textrader som "verkligen gripit tag i lyssnare och som gjort ett starkt intryck oavsett språk".

— Någon undrar säkert varför vi inte prisar en hel låttext, men det är ju oftast korta citat man minns. Är man inte supermarinerad i en artists låtar är det nog sällan man minns en hel låttext, säger Jonas Westman som är juryordförande för P3 Guld och redaktionschef för SR Musik P3 och P4 .

Textrader som "hookar"

Låtcitatet kan vara en hel refräng, eller en del av en vers. Det finns inget direkt längdkrav.

— Kravet är kort och gott de där textraderna som verkligen hookar i folks medvetande.

Totalt kommer P3-guldjuryn att nominera fem stycken tävlande i denna kategori. Men P3:s lyssnare har också chansen att vara med och påverka.

— Från och med idag, 2 november, och en vecka framåt kan alla som vill mejla in sina förslag och det hoppas vi förstås att lyssnarna gör.

TT: Kan du ge ett exempel på ett ditt eget bästa låtcitat, men från ett annat år än 2023?

"Kan dra åt helvete"

— Jag tatuerar mig inte, men hade jag gjort det så hade de två inledande raderna i Les Big Byrds "Two man gang" prytt min axel: "Vårat gäng är bara du och jag. Alla andra kan dra åt helvete". Den är klockren. Men jag skulle också kunna ha valt något av Håkan Hellström eller Veronica Maggio.

Förra året bantades priskategorierna i P3 Guld ned från nio till sex stycken. Nu går juryn i motsatt riktning och ökar med två kategorier. Förutom Årets låtcitat tillkommer ytterligare en kategori när Årets artist/grupp delas upp och blir Årets artist respektive Årets grupp.

— För några år sedan kom det så otroligt mycket soloartister. Grupper var satta på undantag. Men i år har banden kommit tillbaka starkt och det vill vi uppmärksamma.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!