Jan Guillou
Jan Guillou skriver om åldrandet. – Många män har varit med om det. Det är ju sant. Det är ingen hemlighet hur gammal jag är. Om man lever och har hälsan så blir man gammal, säger Jan Guillou när han gästar Malou von Sivers talkshow. - Foto: Naina Helen Jåma/TT Bild, Fredrik Sandberg/TT Bild

Jan Guillou om sitt intima problem: "Framför två unga norskor..."

I januari 2024 så fyller författaren Jan Guillou 80 år. Han har förlikat sig med åldrandet och allt vad det innebär. På middagar nuförtiden så pratar inte längre Jan så mycket om jakt. Istället är ett av samtalsämena något helt annat.


I våras släppte Jan Guillou, 79, sin roman Eventuellt uppsåt. Att döda ortens gangsters, och under hösten har nyinspelningen av Guillous bästsäljare Ondskan haft premiär på TV4.

Det var i samband med det som Jan Guillou nyligen gästade Malou von Sivers talkshow Malou möter i TV4, och där berättade Jan bland annat om vad som hände mellan honom och hans tidigare nära vän Leif GW Persson.

Därför blev Jan Guillou och Leif GW Persson ovänner

Jan Guillou bröt lårbenshalsen

Under intervjun så läste Malou upp en passage ur boken, som handlar om när Jan Guillou bröt lårbenshalsen. Den hemska olyckan ägde rum i Lillehammer i Norge.

Jan skulle hjälpa författarkollegan Anne Holt att bära öl, när han plötsligt snubblade till i trappan. I ett försök att rädda ölflaskan så föll det sig så illa att Jans kropps vreds så att han lyckades rädda ölflaskan – men inte sin egen höft.

– Jag blev förlamad och kunde inte resa mig, berättade Jan i en intervju med Aftonbladet då.

Efter att ha kommit hem till Sverige fick Jan gå på både kryckor och morfin i veckor.

Olyckan i Norge fick jobbiga konseveknser för Jan Guillou. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Jan Guillou skriver om läkarbesöket i Norge

Malou von Sivers säger att hon aldrig har läst en manlig författare skriva så "utlämnande om kroppen och dess skröplighet."

– Du gör det med väldigt humor, säger Malou.

– Snorren i Lillehammer, säger Jan och skrattar.

– Det är ju så att du har brutit lårbenshalsen och det har många män naturligtvis varit med om. Förut satt man på middagar och pratade om djur man skjutit på savannen. Men nu börjar du berätta historien om snorren, säger Malou och börjar läsa upp vad Jan skrivit i sin bok: 

– Jag satt på en stol iklädd vit, uppfläkt särk, framför två unga norskor. En instruktör i det tekniska utförandet av det som skulle ske, och en mycket uppmärksam sjuksköterskeelev. Instruktionen gick ut på att visa hur en kateter ska appliceras, läser Malou och fortsätter:

– Visserligen oförberedd och morfinbombad så anade jag vad som var på gång när den instruerande sjuksystern började plocka med en vit, smal och böjlig plastslang. Det anade tydligen snorren också. Han syntes nämligen inte till och tycktes försvunnit som när en sköldpadda drar in huvudet under skalskyddet. Har aldrig haft den upplevelsen förut. Inte ens i det kallaste glaciärvattnet. 

Malou von Sivers läser högt ur Jan Guillous bok. Bildkälla: TV4

Vad Malou von Sivers sedan läser upp är nog många mäns absolut värsta mardröm. 

– Sen tar den här sjuksköterskan med ett vant och skickligt grepp i en flik av förhuden och ryckte utan pardon ut honom i ljuset och höll fast honom, om inte i nackskinnet så ett grepp nedanför ollonet som liknade brottningsgreppet halvnelson, läser Malou vidare. 

Jan Guillou skrattar gott.

Jan Guillou gästade Malou von Sivers talkshow Malou. Bildkälla: TV4

– Många män har varit med om det. Det är ju sant. Det är ingen hemlighet hur gammal jag är. Om man lever och har hälsan så blir man gammal, säger Jan Guillou. 

Senaste nytt

Robinson-Pelle, det blev bråk i mitt hem på grund av dig

Bekräftat: Samir & Viktor i Melodifestivalen

Det är sex år sedan sist. Nu är Samir & Viktor tillbaka i Melodifestivalen. SVT har inlett presentationen av bidragen i nästa års tävling.

Julkalendern har haft premiär – här är SVT-tittarnas dom: "Så trött på..."

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har äntligen haft premiär i SVT och tittarna har redan börjat tycka till om julkalendern i sociala medier.

Nu avslöjar Paow sin nya skönhetsoperation: "Läskigt och ont"

Paulina "Paow" Danielsson är iväg på ännu en "operationsresa" med destination Istanbul, Turkiet. Där ska hon genomföra två stora och omfattande skönhetsoperationer.

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

1 timme sedan
30 år efter att Lisa Ekdahl slog igenom med sin låt "Vem vet?" gör hon en "Vem vet vintage tour". Med start 3 april nästa år i Trollhättan besöker pop- och jazzsångerskan 12 svenska städer med en jubileumsturné där musiken framför allt kommer från hennes debutalbum "Lisa Ekdahl".

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

1 timme sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.