Exiliranier demonstrerade i oktober i fjol i Oslo för att väcka opinion för den fängslade rapparen Toomaj Salehi, som nu har släppts fri. Arkivbild.
Exiliranier demonstrerade i oktober i fjol i Oslo för att väcka opinion för den fängslade rapparen Toomaj Salehi, som nu har släppts fri. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB

Regimkritisk iransk rappare frisläppt

Den regimkritiske iranske rapparen Toomaj Salehi har släppts ur fängelse efter att tidigare ha dömts till sex års fängelse för "världsomfattande korruption".


Rapparen är frisläppt efter att ha avtjänat ett års fängelse i svallvågorna av de landsomfattande protesterna som uppstod efter Mahsa Aminis död, uppger lokala medier. 22-åringen avled efter att ha frihetsberövats av moralpolisen för brott mot den strikta iranska klädkoden för kvinnor.

Toomaj Salehi, 32, greps i oktober 2022 efter att offentligt uttalat sitt stöd för protesterna i flera videor och dömdes i juli 2023 till sex års fängelse för bland annat "världsomfattande korruption" – ett brott som kan ge dödsstraff i Iran.

Artistens advokat Amir Raisian säger till lokala medier att högsta domstolen konstaterat att misstag begåtts när det ursprungliga straffet dömdes ut och att Toomaj Salehi skulle försättas på fri fot, mot borgen.

TT
Senaste nytt

Bekräftat: Samir & Viktor i Melodifestivalen

Julkalendern har haft premiär – här är SVT-tittarnas dom: "Så trött på..."

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har äntligen haft premiär i SVT och tittarna har redan börjat tycka till om julkalendern i sociala medier.

Nu avslöjar Paow sin nya skönhetsoperation: "Läskigt och ont"

Paulina "Paow" Danielsson är iväg på ännu en "operationsresa" med destination Istanbul, Turkiet. Där ska hon genomföra två stora och omfattande skönhetsoperationer.

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

1 timme sedan
30 år efter att Lisa Ekdahl slog igenom med sin låt "Vem vet?" gör hon en "Vem vet vintage tour". Med start 3 april nästa år i Trollhättan besöker pop- och jazzsångerskan 12 svenska städer med en jubileumsturné där musiken framför allt kommer från hennes debutalbum "Lisa Ekdahl".

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

1 timme sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

2 timmar sedan
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.