Exiliranier demonstrerade i oktober i fjol i Oslo för att väcka opinion för den fängslade rapparen Toomaj Salehi, som nu har släppts fri. Arkivbild.
Exiliranier demonstrerade i oktober i fjol i Oslo för att väcka opinion för den fängslade rapparen Toomaj Salehi, som nu har släppts fri. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB

Regimkritisk iransk rappare frisläppt

Den regimkritiske iranske rapparen Toomaj Salehi har släppts ur fängelse efter att tidigare ha dömts till sex års fängelse för "världsomfattande korruption".


Rapparen är frisläppt efter att ha avtjänat ett års fängelse i svallvågorna av de landsomfattande protesterna som uppstod efter Mahsa Aminis död, uppger lokala medier. 22-åringen avled efter att ha frihetsberövats av moralpolisen för brott mot den strikta iranska klädkoden för kvinnor.

Toomaj Salehi, 32, greps i oktober 2022 efter att offentligt uttalat sitt stöd för protesterna i flera videor och dömdes i juli 2023 till sex års fängelse för bland annat "världsomfattande korruption" – ett brott som kan ge dödsstraff i Iran.

Artistens advokat Amir Raisian säger till lokala medier att högsta domstolen konstaterat att misstag begåtts när det ursprungliga straffet dömdes ut och att Toomaj Salehi skulle försättas på fri fot, mot borgen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!