Rättegången mot Shakira inleds i dag, måndag, i Barcelona. Arkivbild.
Rättegången mot Shakira inleds i dag, måndag, i Barcelona. Arkivbild. - Foto: Jose Breton/AP/TT

Rättegången mot Shakira inleds i Barcelona

Rättegången mot Shakira inleds nu i Barcelona. Den colombianska sångerskan väntas meddela sin inställning till de skattebrott hon anklagas för, men kan be om tillstånd att slippa närvara under de återstående förhandlingarna.


Shakira är kallad att närvara på plats i dag måndag, den första rättegångsdagen. Den 46-åriga världsstjärnan riskerar över åtta års fängelsestraff och 275 miljoner kronor i böter om hon skulle dömas. Spanska åklagare anklagar henne för att ha undanhållit spanska staten cirka 166 miljoner kronor i skatt för inkomster 2012 till 2014.

Ytterst handlar frågan om huruvida Shakira mestadels bodde i Spanien eller inte. Shakira nekar till anklagelserna och framhåller att hon inte flyttade till Spanien på heltid förrän 2015.

Offentlig relation

Men åklagarna anser att hon flyttade till Barcelona redan 2011 då hennes relation med fotbollsstjärnan Gerard Piqué också nådde offentligheten. Samtidigt som hon var skriven i Bahamas använde sig Shakira av flera bolag i olika skatteparadis för att slippa betala skatt, yrkar åklagarna.

Shakira tycker att hon redan betalat sin skuld.

— Jag har betalat allt som de hävdar att jag är skyldig redan innan de lämnade in stämningsansökan. Så i dag är min skuld till dem noll, sade hon i en intervju med Elle 2022.

Flyttade till Miami

Samma år meddelade hon att hon separerat från Gerard Piqué och i april 2022 flyttade hon till Miami med parets två söner. Redan 2016 dömdes hennes tidigare partner Piqué att betala 24 miljoner kronor till den spanska skattemyndigheterna.

Rättegången väntas pågå till 14 december och cirka 120 vittnen ska höras. Spanska åklagare har kartlagt Shakiras privatliv minutiöst för att bevisa vilket land hon levde i under den aktuella perioden.

TT
/
/
Senaste nytt

Bekräftat: Samir & Viktor i Melodifestivalen

Julkalendern har haft premiär – här är SVT-tittarnas dom: "Så trött på..."

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har äntligen haft premiär i SVT och tittarna har redan börjat tycka till om julkalendern i sociala medier.

Nu avslöjar Paow sin nya skönhetsoperation: "Läskigt och ont"

Paulina "Paow" Danielsson är iväg på ännu en "operationsresa" med destination Istanbul, Turkiet. Där ska hon genomföra två stora och omfattande skönhetsoperationer.

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

1 timme sedan
30 år efter att Lisa Ekdahl slog igenom med sin låt "Vem vet?" gör hon en "Vem vet vintage tour". Med start 3 april nästa år i Trollhättan besöker pop- och jazzsångerskan 12 svenska städer med en jubileumsturné där musiken framför allt kommer från hennes debutalbum "Lisa Ekdahl".

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

1 timme sedan
"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

2 timmar sedan
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.