Luciano Pavarotti på Stockholms stadion 1999. Arkivbild.
Luciano Pavarotti på Stockholms stadion 1999. Arkivbild. - Foto: Maja Suslin/TT

Italiensk opera på Unescos kulturarvslista

Italien är operans hemland, världsberömt för tonsättare som Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Nu tas italiensk opera upp på FN-organet Unescos kulturarvslista.


Italiensk opera "främjar kollektiv sammanhållning och sociokulturellt minne", enligt Unesco.

"Det här är en officiell bekräftelse av vad vi redan vet: operasång är en av världens yppersta kompetenser", lyder ett uttalande från Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano efter beskedet.

Operan blev till i 1600-talets Florens, efter experiment med musikalisk teater. Landets första stora tonsättare inom operakonsten anses vara Claudio Monteverdi, 1567–1643.

I dag finns ett 60-tal operascener i landet, och operasångare som den avlidne Luciano Pavarotti har hyllats som stora stjärnor under 2000-talet.

TT
Senaste nytt

Tittarna rasar när Lucas Eriksson lämnar Sveriges mästerkock

igår 22:34

Komikern Richard Lewis är död

igår 22:18
Den amerikanske komikern och skådespelaren Richard Lewis har avlidit, rapporterar Variety.

Ryan Gosling ska sjunga på Oscarsgalan

igår 21:34
Ryan Gosling har dubbla anledningar att vara nervös inför Oscarsgalan. Den amerikanska filmstjärnan är inte bara nominerad till bästa manliga biroll utan ska också uppträda med låten "I'm just Ken" från filmen "Barbie" på galan, meddelar arrangören.

"Warzone" till mobilen får släppdatum

igår 19:06
50 miljoner spelare har registrerat sitt intresse på förhand. Den 21 mars är det dags för dem att lägga vantarna på mobilvarianten av skjutarspelet "Call of duty: Warzone" på sina Android och Ios-prylar.

"Torparrock" öppnar femte deltävlingen

igår 18:32
Karlstadsbördige skådespelaren och musikern Johan Östling öppnar Melodifestivalens femte deltävling i just Karlstad på lördag med en hyllning till Sven-Ingvars klassiker "Torparrock", skriver SVT i ett pressmeddelande.

Karl Fredrik om speciella gåvan från fästmannen Petter: "Det glömmer jag aldrig"

igår 18:07
Karl Fredrik Gustafsson bor tillsammans med fästmannen Petter Kjellén på en gård i Österlen. Paret har hållit ihop sedan studietiden. Här får du veta vad Petter gav Karl Fredrik första gången han blev hembjuden till honom.