Judith Kiros får årets Mare Kandrepris. Arkivbild.
Judith Kiros får årets Mare Kandrepris. Arkivbild. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Mare Kandres pris till Judith Kiros

Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar "det banala lidandes eventuella möjligheter". Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.


Priset, med en prissumma om 15 000 kronor, går varje år till en författare som skriver i Mare Kandres anda och delas ut i samarbete med Kandres familj. Första gången det delades ut var 2006, ett år efter Mare Kandres för tidiga bortgång.

Judith Kiros, som är född 1989, är poet och journalist. Hon debuterade 2019 med diktsamlingen "O" som nominerades till bland annat Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset. 2023 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris för "Det röda är det gränslösa".

"Kiros dikter är triumfatoriska och peppande, eftersom själva språket lyfter läsaren ur misären och inger en paradoxal lycka", skriver juryn för Mare Kandrepriset i sin motivering.

TT
Senaste nytt

Tittarna rasar när Lucas Eriksson lämnar Sveriges mästerkock

igår 22:34

Komikern Richard Lewis är död

igår 22:18
Den amerikanske komikern och skådespelaren Richard Lewis har avlidit, rapporterar Variety.

Ryan Gosling ska sjunga på Oscarsgalan

igår 21:34
Ryan Gosling har dubbla anledningar att vara nervös inför Oscarsgalan. Den amerikanska filmstjärnan är inte bara nominerad till bästa manliga biroll utan ska också uppträda med låten "I'm just Ken" från filmen "Barbie" på galan, meddelar arrangören.

"Warzone" till mobilen får släppdatum

igår 19:06
50 miljoner spelare har registrerat sitt intresse på förhand. Den 21 mars är det dags för dem att lägga vantarna på mobilvarianten av skjutarspelet "Call of duty: Warzone" på sina Android och Ios-prylar.

"Torparrock" öppnar femte deltävlingen

igår 18:32
Karlstadsbördige skådespelaren och musikern Johan Östling öppnar Melodifestivalens femte deltävling i just Karlstad på lördag med en hyllning till Sven-Ingvars klassiker "Torparrock", skriver SVT i ett pressmeddelande.

Karl Fredrik om speciella gåvan från fästmannen Petter: "Det glömmer jag aldrig"

igår 18:07
Karl Fredrik Gustafsson bor tillsammans med fästmannen Petter Kjellén på en gård i Österlen. Paret har hållit ihop sedan studietiden. Här får du veta vad Petter gav Karl Fredrik första gången han blev hembjuden till honom.