En scen från 'Baldur's gate 3'. Pressbild.
En scen från 'Baldur's gate 3'. Pressbild. - Foto: Larian Studios

"Baldur's gate 3" blev årets spel

"Baldur's gate 3" blev den stora vinnaren vid spelgalan Game Awards i Los Angeles. Det hyllade fantasyrollspelet korades bland annat till årets spel. Några svenska priser blev det däremot inte den här gången.


Hela 23 år efter tvåan lyckades belgiska spelstudion Larian återigen förtrolla spelvärlden med alver, drakar och magi. "Baldur's gate 3" släpptes i augusti och blev en av årets stora spelsuccéer – och på galan blev det hela sex priser.

— Teamet lade ner sin själ i det här spelet i sex år, ibland under väldigt svåra förhållanden. Detta var vårt covid-spel, vi förlorade ganska många människor på vägen, sade Larians chef Swen Vincke när han tog emot utmärkelsen för årets spel – klädd i en speltypisk rustning.

Utmanare till titeln var bland annat skräckspelet "Alan Wake 2" från finska Remedy Entertainment, som fick nöja sig med vinst i tre andra kategorier – bland annat bästa regi och bästa berättande.

— När fler än 100 människor tror på samma vision och bygger något av den kan vi åstadkomma mirakel. Vi kan skapa konst och vi kan bli större än summan av våra delar, sade Remedy-chefen och manusförfattaren Sam Lake vid ett tacktal.

Den enda svenska prischansen var Malmöstudion Massives kommande "Star wars outlaws", som var nominerad i kategorin mest efterlängtade spel, men priset gick i stället till "Final fantasy VII rebirth".

TT
Senaste nytt

Swiftie? Då kan du får jobb på museum

Komikerpar släpper deckare i vår

3 timmar sedan
Komikerparet Johanna och Johan Hurtig Wagrell släpper en spänningsroman i april. Boken, "Fasad", som handlar om ett 25 år gammalt olöst fall med en försvunnen flicka, blir den första i en serie på fyra böcker, säger paret till UNT.

Metal-duon klättrar i popularitet: "Taggande"

3 timmar sedan
Debutanterna Scarlet har klättrat i popularitet i Melodifestivalen. Den skräckinspirerade hårdrocksduon vann genrepspublikens hjärtan och även spelbolagen sätter duon högt, och kan hota en av de utpekade förhandsfavoriterna.

Metoo präglade franska Oscarsgalan

idag 00:18
Justine Triet och filmen "Fritt fall" blev den stora vinnaren vid årets Césargala. Men nästan allt fokus låg på skådespelaren Judith Godrèche och metoo-rörelsen.

Blodig sekvens i "Ferrari" – "så det såg ut"

igår 19:20
I decennier har Michael Mann varit besatt av tanken på att göra en film om Enzo Ferrari. Nu är filmen här – med Adam Driver i rollen som den legendariske huvudpersonen.

Hanna Friberg avslöjar matknepet för att klara Vasaloppet

igår 16:58
För ett år sedan åkte influencern Hanna Friberg Vasaloppet. Nu avslöjar hon hur hennes diet såg ut inför loppet.