Begravningståget färdades genom Dublin på väg till Tipperary.
Begravningståget färdades genom Dublin på väg till Tipperary. - Foto: Liam McBurney/AP/TT

Tusentals tog farväl av MacGowan i Dublin

Tusentals Dublinbor samlades utmed gatorna för att ta farväl av Shane MacGowan när Pogues-sångaren lämnade staden för sista gången.


De sörjande fansen applåderade när det hästdragna ekipaget med MacGowans kista, draperad i Irlands flagga, rullade förbi. Många av dem sjöng Pogues-låten "Dirty old town" – och en marschorkester spelade jullåten "Fairytale of New York", Pogues kanske mest kända låt.

En av dem som samlats för att titta på begravningsföljet var 60-årige Aidan Grimes.

— Jag kommer ihåg första gången som jag såg The Pogues på Hammersmith Odeon 1985. Det är inpräntat i min hjärna för alltid, galenskapen och kaoset, vildsintheten i hans sång och i musiken. Genom åren utvecklades han till en stor poet och saknaden är väldigt stor, säger han till AP.

Shane MacGowans änka Victoria Mary Clarke, till höger, färdades i bil bakom kistan.

Shane MacGowan dog den 30 november efter en längre tids sjukdom – och ett helt liv med fest, missbruk och psykisk ohälsa.

Begravningen äger rum i Nenagh i grevskapet Tipperary, cirka 16 mil sydväst om Dublin. Det var där som MacGowan, som föddes av irländska emigranter i England, tillbringade delar av sin barndom hos sin irländska släkt.

Statusen som irländsk nationalikon har inte varit något självklart. Snarare präglades MacGowans identitet av en känsla av utanförskap i båda hemländerna.

Bland begravningsgästerna väntas Irlands president Michael D Higgins, liksom flera kända musiker.

Shane MacGowan kista på väg till begravningen i Nenagh i grevskapet Tipperary.
TT
Senaste nytt

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.

Lykke Li tolkar Cash – och hintar om ny musik

igår 15:34
Artisten Lykke Li har släppt en cover av countrylegendaren Johnny Cash stora hit "Ring of fire" från 1963. Låten, som släpptes på fredagen, dyker upp i den nya Netflix-filmen "Damsel" med premiär den 8 mars, skriver Variety.

Norska Beck-stjärnan i chock över Marcus och Martinus Mello-medverkan

igår 15:18
Den norska skådespelaren Kristofer Hivju, känd från Beck och Game of Thrones, blir förvånad när han hör att Marcus och Martinus ska delta i den svenska melodifestivalen. – Det är ju sinnessjukt!, säger han till Expressen.