Torsdag 22 Februari 2024
Elisabeth Grate på Elisabeth Grates förlag, när Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset. Arkivbild.
Elisabeth Grate på Elisabeth Grates förlag, när Patrick Modiano tilldelades Nobelpriset. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Grate satsar på kvalitet – får Naglerpriset

Hon har bidragit till två Nobelpris och kämpat för den översatta kvalitetslitteraturen. Nu får Elisabeth Grate Naglerpriset för sin förläggargärning.


— Jag är så omtumlad fortfarande, det är väldigt hedrande, säger hon glatt.

Sedan 2002 driver hon ett förlag i sitt eget namn. Från början kunde Elisabeth Grate ingenting om branschen men läste en bok om ämnet och gick en kurs i moms-redovisning. Under de senaste 20 åren har hon gett ut författare som Nina Bouraoui, Abdellah Taïa och Nathacha Appanah – samt Patrick Modiano och Jean-Marie Gustave Le Clézio vilka båda har fått Nobelpriset i litteratur. Böckerna kretsar ofta kring teman som exil och identitet.

— Mycket feelgood har det inte blivit, mer "bad och sad"-böcker, säger Grate och skrattar.

Hur överlever man på ett litet förlag som satsar så på kvalitet?

— Om man inte har egna medel, vilket jag har lyckan att ha än så länge, så är det omöjligt. Man skulle inte klara sig på det man får in på försäljningen, säger Grate, som beklagar att utländsk skönlitteratur också får allt mindre plats i tidningarna.

Men passionen för läsning driver henne att fortsätta. Framför allt tycker hon att det är spännande hur den utländska litteraturen slår upp dörrar till andra världar. Vid nästan 83 års ålder planerar hon att fortsätta med förlaget "tills det inte går längre".

— Det är lustfyllt men lite ångestfyllt med tanke på omständigheterna. Därför är det fantastiskt med detta pris, att någon tycker att det man gör är bra.

TT
Senaste nytt

Pernilla Wahlgren ambassadör för hårt kritiserade Ozoneair: "Spelar på folks rädsla"

Biskopens otrohet blir film: "Chockad"

Biskopen Thomas Peterssons otrohetsaffär ska filmatiseras, skriver Aftonbladet. Han var biskop i Visby stift men avkragades sedan han haft ett utomäktenskapligt förhållande med en anställd i stiftet.

Birmingham skär drastiskt i kulturen

1 timme sedan
Kulturlivet i Birmingham riskerar att förtvina helt när kommunen drastiskt skär ner på kulturen på grund av ett underskott på 3,9 miljarder kronor, skriver NME.

Lia Larssons ärliga ord om Fröken Snusk: “Jag skulle nog…”

1 timme sedan
Tiktok-profilen Lia Larsson är en av artisterna i Melodifestivalen 2024, och precis som Fröken Snusk är hon ett stort namn inom epadunk-genren. För Nyheter24 har Lia Larsson berättat om konkurrensen med den maskerade artisten...

Gulleks sanslösa lyxgåva till Lovisa Worge: "Varken blyg eller enkel"

1 timme sedan
Gullek Nilsen har överraskat Lovisa Worge med en fantastisk present. "Jag är så lycklig – jag kan inte sluta titta på den", skriver Lovisa Worge.

Bianca Ingrosso börjar medicineras: "Jag har..."

2 timmar sedan
Bianca Ingrosso berättar på Instagram att hon nu kommer att börja äta medicin och att hon under veckan haft ett sista möte med sin läkare där det bestämdes.