Jodie Foster
Jodie Foster är aktuell i True Detective. Den nya säsongen kallas för ett "barn till När lammen tystnar", den kultfilm som blev Jodie Fosters stora genombrott. Till höger Anthony Hopkins som Hannibal Lecter i När lammen tystnar. - Foto: Richard Shotwell/Invision/AP/TT Bild, Stella Pictures.

Därför vägrade Jodie Foster att se om När lammen tystnar

Jodie Foster spelar huvudrollen i nya True Detective. I en ny intervju berättar hon om serien – och om en av sina mest kända roller som Clarice Starling i När lammen tystnar.


I den fjärde säsongen av "True Detective" spelar Jodie Foster och Kali Reis två poliser som försöker lösa mysteriet kring ett gäng forskare som spårlöst försvunnit från en anläggning i ett isande kallt Alaska.

Jodie Foster om nya True detective: "Det är skräck"

TT har som enda skandinaviska media besökt inspelningen, som äger rum på Island, interiörerna spelas till exempel in i en före detta industrilokal i utkanten av Reykjavik. Jodie Foster spelar huvudrollen efter ett manus av den mexikanska regissören Issa Lopez, som även har regisserat den sex avsnitt långa serien med undertiteln "Night country".

— Det här är thriller, det är skräck. Det finns element av säsong ett av "True detective" och av "När lammen tystnar", säger Jodie Foster.

True Detective: Night Country har premiär på HBO Max i januari 2024. BIldkälla: Stella Pictures

True Detective spelades in på Island – i 20 minusgrader

När poliserna slutligen finner de försvunna forskarna blir mysteriet inte mindre – vad är det som har hänt, är övernaturliga krafter inblandade? Issa Lopez, som älskar skräck och nämner kultförfattaren HP Lovecraft som en av sina inspirationskällor, säger:

— Låt oss säga att storyn touchar vid det övernaturliga.

Jodie Foster i nya True Detective. Bildkälla: HBO Max

En anledning till att serien i huvudsak spelas in på Island i stället för i Alaska där berättelsen utspelas beror på att den isländska staten erbjuder bra skatterabatter till utländska produktioner. Teamet har filmat utomhusscener i 20 graders kyla i två månader.

— Jag älskar snö och kyla och att åka skidor. Att filma ute i snön var hårt och tufft men oerhört vackert. Jag har varit här på Island en gång tidigare, med mina barn, men det var på sommaren, säger Jodie Foster.

Issa Lopez och Jodie Foster är överens om att seriens huvudperson Liz Danvers inte är särskilt trevlig: hon är kort i tonen, ofta oförskämd och har problem i relationen med sin styvdotter.

— Danvers är självupptagen, distraherad, och avfärdar andras känslor. Hon ser inte att världen har förändrats, hon märker inte när hon sårar andra. Det är kul att få spela en sådan rollfigur, jag trivs verkligen med det. Det har kanske att göra med att jag är äldre, jag kan spela personer som visar upp en mörkare sida, säger Foster.

Jodie Foster och Kali Reis i nya säsongen av True Detective. Bildkälla: Stella Pictures.

Nya True Detective inspirerad av När lammen tystnar och Seven

Enligt Issa Lopez är "True detective" ett barn av klassikerna "När lammen tystnar" och "Seven". Och när man träffar Jodie Foster är det ofrånkomligt att inte nämna just "När lammen tystnar" – krim-skräckisen från 1991 där Foster spelade FBI-aspiranten Clarice Starling.

Jodie Foster och Anthony Hopkins i När lammen tystnar. Bildkälla: Stella Pictures.
Anthony Hopkins spelade Hannibal Lecter i den hyllade kultfilmen. Bildkälla: Stella Pictures.
Både Jodie Foster och Anthony Hopkins belönades med varsin Oscar för sina rollprestationer i När lammen tystnar. Bildkälla: TT Bild

Då gick Jodie Foster och såg om När lammen tystnar

Det var först för åtta år sedan som Foster såg om den femfaldigt Oscarsbelönade filmen.

— Jag insåg att mina barn inte hade sett den, eftersom jag tyckte att den var för otäck för dem tidigare. Men när jag hörde jag att den faktiskt visades på bio så gick vi och såg den. Den är verkligen otäck fortfarande, säger hon.

Finns det några likheter mellan Danvers och Clarice Starling?

— Hmm… Danvers agerar instinktivt. Hon gör saker på ett okonventionellt sätt. Hon är långt från Clarice, som var etisk och reserverad. Jag hoppas att Clarice aldrig skulle ha blivit lika cynisk.

TT
/
HBO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!