'Vi kommer inte att rädda liv med det här men vi kan vara med och bidra till hur historien förs fram och skrivs. Att vi också stärker varandra i den gemenskapen', säger Sara Abdollahi, som tog initiativ till en poesiprotest. Arkivbild.
'Vi kommer inte att rädda liv med det här men vi kan vara med och bidra till hur historien förs fram och skrivs. Att vi också stärker varandra i den gemenskapen', säger Sara Abdollahi, som tog initiativ till en poesiprotest. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Poeter i poesiprotest för Gaza

Nicholas Lunabba, Marit Kapla och Johannes Anyuru är några av de författare som i helgen läste poesi på sociala medier – i protest mot kriget i Gaza.


Den svensk-palestinske debutanten Amer Sarsour och kulturskribenten Sara Abdollahi uppmanade i helgen människor att läsa upp dikter för Palestina, under hashtaggarna #poetryforpalestine och #ceasefirenow. Bidragen har fortsatt att strömma in.

— Språket som florerar i vår offentlighet är väldigt påverkat av omvärlden som blir allt mer krigisk och inte tar hänsyn till människan. Poesi kan komma bortom den typen av brus, säger Sara Abdollahi, som har inspirerats av hur filosofen Theodor Adorno sökte nya sätt att uttrycka sig efter Förintelsen.

Hon vill sprida värme, ljus och gemenskap, men också slå ett slag för litteraturens kraft. Sara Abdollahi fick idén när hon läste om hur flera poeter dödats i Gaza, och hon ville sprida deras ord. Förra året genomförde hon samma initiativ för demonstranterna i Iran. Hon tycker inte att protester och initiativ på sociala medier är verkningslösa.

— I andra delar av världen har det påverkat många skeenden, som i revolutionen i Iran och arabiska våren. Det ska man respektera och hedra genom att ta vid.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!