Matt Haig var starkt kritik mot brittiska konstrådets nya riktlinjer.
Matt Haig var starkt kritik mot brittiska konstrådets nya riktlinjer. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Konstråd straffar inte politisk konst

Brittiska konståret – Arts Council England – som beviljar statligt kulturstöd, kommer inte att straffa organisationer som jobbar med konstnärer eller artister som gör politiska ställningstaganden. Det står klart i de nya riktlinjer som rådet publicerat, skriver The Guardian.


Rådet har utsatts för starkt tryck att precisera sig sedan man i en tidigare version av riktlinjerna varnat för att politiska ställningstaganden skulle kunna ses som avtalsbrott. Det väckte hård kritik från bland andra författarna Matt Haig och Robert Macfarlane som fruktade censur och att konstnärer skulle tystna.

Rådet har nu förklarat att man "på intet sätt hade för avsikt ett begränsa de konstnärliga uttrycken" och erkände också att de ursprungliga formuleringarna gick att misstolka.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Celine Dion om sjukdomen: Hoppas på mirakel

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.