Donation från José Saramagostiftelsen till Nobelprismuseet. Pressbild.
Donation från José Saramagostiftelsen till Nobelprismuseet. Pressbild. - Foto: Nanaka Adachi

Saramagos glasögon till Nobelprismuseet

En sten, ett par glasögon och ett manuskript finns bland de föremål som José Saramagostiftelsen och Nobelpristagarens änka, Pilar del Río, överlämnat till Nobelprismuseet. Stenen, som den portugisiske författaren lär ha hittat på Lanzarote där han bodde under den senare delen av sitt liv, sägs ha betytt mycket för honom.


Manuskriptet som ingår i donationen härstammar från José Saramagos unga år, när han fortfarande inte etablerat sig på allvar som författare. Det innehåller anteckningar och kommentarer som den unge författaren gjort för hand.

José Saramago tilldelades Nobelpriset i litteratur 1998. Han skrev bland annat böckerna "Baltasar och Blimunda", "Historien om Lissabons belägring" och "Blindheten".

Gåvorna från José Saramagostiftelsen kommer att ingå i den nya utställningen ”Sakerna som förändrar världen”, tillsammans med 250 andra föremål som andra Nobelpristagare skänkt genom åren. Utställningen öppnar för allmänheten den 9 mars.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför försvinner "Hotell Romantik" från rutan – SVT om programmets framtid

igår 21:47

Filmfotograf dog – vapenansvarig får fängelse

igår 20:16
Hanna Gutierrez Reed, som var vapenansvarig under inspelningen av "Rust", döms till ett och ett halvt års fängelse, rapporterar amerikanska medier.

Allt om Alexandra Nilsson: Podd, pojkvän och tiden som Kissie

igår 15:17
Alexandra Nilsson är en svensk influencer och tidigare bloggare. Men hur mycket vet du egentligen om henne? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Alexandra Nilsson.

Jeremy Clarkson chockar med bild från Sverige: "Jag trodde aldrig..."

igår 15:13
Jeremy Clarkson och hustrun Lisa Hogan besökte Sverige och Danmark – och en bild från parets semester väckte starka reaktioner hos de engagerade följarna...

Vill ta Norrbotten "ut i världen"

igår 14:46
Artister med rötterna i Norrbotten, Sápmi och de nationella minoriteterna ska lyftas i Norrbottensmusikens nya permanenta verksamhet Norrbotten World. Det beskrivs som ett "verktyg för att ta Norrbotten ut i världen och dessutom välkomna världen till Norrbotten".

Tv-toppen: Flest ville se Anjas seger

igår 14:36
Finalen i SVT:s "Mästarnas mästare" sågs av flest tittare förra veckan. 1,4 miljoner ville se Anja Pärson ta hem hela kalaset. Tvåa på listan är TV4:s Masked singer".