Iris Apfel signum var hennes färgstarka stil och stora glasögon. Arkivbild.
Iris Apfel signum var hennes färgstarka stil och stora glasögon. Arkivbild. - Foto: Evan Agostini/AP/TT

Designern och modeikonen Iris Apfel är död

Den excentriska textilexperten, designern och modeikonen Iris Apfel är död.


Apfel var känd som färgstark inrednings- och modedesigner och hon har bland annat arbetat med restaurering av textilier i Vita Huset för presidenter som Harry Truman och Bill Clinton. Tillsammans med sin man Carl Apfel, som dog 2015, drev hon det internationellt framgångsrika textilföretaget Old World Weavers.

Hon var också stilbildande modeikon med stort Instagramkonto och det gjordes en Barbiedocka med Apfel som förebild. Apfel beskrev sig själv som en "oavsiktlig ikon" och en "geriatrisk stjärna" eftersom hennes kändisskap sköt i höjden först efter att hon fyllt 80. Som 100-åring inledde hon ett samarbete med H&M där hon bland annat var modell för en klädkollektion.

"Hon bemästrade konsten att leva" skriver artisten Lenny Kravitz i en hyllning till Apfel på sitt Instagramkonto.

Iris Apfel avled i sitt hem i Florida på fredagen, 102 år gammal.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

igår 20:46

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

igår 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

igår 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

igår 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

igår 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

igår 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.