Konstnären och filmregissören Anna Odells 'Rekonstruktion – Psyket' ska ingå i Statens offentliga konstsamling. Arkivbild.
Konstnären och filmregissören Anna Odells 'Rekonstruktion – Psyket' ska ingå i Statens offentliga konstsamling. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statens konstråd köper Odells verk

Statens konstråd har köpt konstnären Anna Odells uppmärksammade verk "Rekonstruktion – Psyket". Videoverket, som handlar om Odells vistelse på en sluten, psykiatrisk avdelning där hon bland annat har ett förhållande med sin vårdare, fick stor uppmärksamhet när det ställdes ut på Cecilia Hillström Gallery i början av året.


Statens konstråd förvärvar ett av de fem exemplar som finns av "Rekonstruktion – Psyket" för att visa den i en universitetsmiljö med många unga människor.

"Anna Odells verk tar upp allmänmänskliga etiska frågor och moraliska dilemman i vår samtid. Att vi nu kan förvärva verket till Statens konstsamling gör det möjligt att fler kan se konstverket och ta del av dess starkt gestaltade och komplexa berättelse", skriver Henrik Orrje, vikarierande direktör på Statens konstråd i ett pressmeddelande.

Anna Odell debuterade som konstnär med sitt examensverk från Konstfack, "Okänd kvinna" 2009. Hon har även gjort filmen "Återträffen" som belönades med två Guldbaggar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

1 timme sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

1 timme sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

2 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

3 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.