'Dragon ball Z', här personifierat genom hjälten Son Goku, blev en av många fortsättningar på Akira Toriyamas ursprungliga serie. Arkivbild.
'Dragon ball Z', här personifierat genom hjälten Son Goku, blev en av många fortsättningar på Akira Toriyamas ursprungliga serie. Arkivbild. - Foto: Charles Sykes/AP/TT

"Dragon ball"-skaparen död

Skaparen av mangan "Dragon ball", japanen Akira Toriyama, har dött. Toriyamas serie är en av genrens mest framgångsrika och har vuxit till att omfatta även anime, tv-spel och filmer.


Toriyama avled 1 mars av ett så kallat subduralhematom, en blödning i hjärnan, uppger det officiella "Dragon ball"-kontot på X.

"Det är en stor sorg", skriver Bird Studio i ett pressmeddelande där man hyllar Akira Toriyamas stora entusiasm som konstnär och berättar att han var mitt uppe i flera stora projekt. Den japanske mangaredaktören och skaparen av "One piece", Eiichiro Oda, säger att Toriyamas död kom alldeles för tidigt och att de skor han lämnar efter sig är för stora för att kunna fyllas.

"Dragon ball" handlar om pojken Son Goku som samlar magiska kristallkulor för att framkalla en önskeuppfyllande drake. Kulorna hjälper Son Goku och hans allierade att skydda jorden mot onda fiender. I en intervju i den japanska tidningen Asahi beskrev Akira Toriyama "Dragon ball" som ett mirakel och som något som hade hjälpt en person som han själv, "med skruvad personlighet", att göra ett gott arbete och bli accepterad av samhället.

Toriyama skapade även en rad andra manga-serier och var som illustratör inblandad i arbetet med flera populära tv-spel, däribland "Dragon quest" och "Chrono trigger"

Akira Toriyama blev 68 år.

Akira Toriyama, här i en bild från 1982, gjorde väldigt få offentliga framträdanden trots den stora framgången och flertalet utmärkelser som hans skapelser fick.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!