'Andra halvan av 'Stacken' skrev jag samtidigt som jag skrev en skiva som kommer nu. Det är lätt att folk kan tänka att man jobbar med det ena eller andra men jag stormtrivdes med att göra bägge två', säger Annika Norlin.
'Andra halvan av 'Stacken' skrev jag samtidigt som jag skrev en skiva som kommer nu. Det är lätt att folk kan tänka att man jobbar med det ena eller andra men jag stormtrivdes med att göra bägge två', säger Annika Norlin. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.


Fakta: Sveriges Radios romanpris

Utdelningen av Sveriges Radios romanpris är kulmen på Litteraturveckan i P1 15–21 april. En lyssnarjury utser pristagaren som offentliggörs den 20 april.

De övriga nominerade i år var Pär Hansson, "Spindelbjörken", Sofia Stenström, "Tomt bo", och Jonas Hassen Khemiri med "Systrar".

Sveriges Radios romanpris instiftades 1993. I fjol gick det till Mikael Berglund för "Ovanjorden". Prissumman är 30 000 kronor.

— Det känns jättekul, jag blev väldigt glad. Det är extra kul att det är en lyssnarjury. Kring andra slags priser kan det ofta uppstå ett slags konsensus i en viss klick av samhället kring vad som är bra eller inte, säger Annika Norlin.

Hon konstaterar att "Stacken" istället har visat sig vara en vattendelare – och att bokläsare kan vara "ganska hänsynslösa".

— Jag får mycket brev, meddelanden och blir taggad av olika bokklubbar och vissa tycker om boken så otroligt mycket medan vissa andra inte alls fattar den, säger hon förundrat.

Att vara människa

För att kunna ro i land sin första roman behövde Annika Norlin skriva fram personer som hon älskade. I motiveringen till Sveriges Radios romanpris står det också att hon med ett rikt språk "beskriver olika människors levnadsvillkor. Det som driver oss, det som berör oss och det som förgör oss".

— Ja, boken handlar om att vara människa och hur man ska leva, håller Annika Norlin med om.

"Stacken" följer Emelie som blir utbränd och söker vila i skogen, där hon möter en grupp som lever helt utanför samhället: bland andra den karismatiska alfahonan Sara, barnet Låke och körledaren József.

Romanen skildrar också hur gruppdynamiken tvingar in personer i olika roller, med nya normer.

Skiva samma dag

Samtidigt som Annika Norlin skrev på romanen skapade hon också ett album med Jonas Teglund – och som av en märklig slump ges skivan ut samma dag som romanpriset tillkännages.

— På vissa sätt är det som att de knyts ihop, säger Annika Norlin, som denna gång sjunger på svenska.

Den första singeln, "Jag hänger kvar” handlar om en person som vägrar gå hem och lämna natten och sommaren. Men den handlar också om att hålla fast vid sin naivitet och tro på att världen är god.

— Det känns som ganska mörka tider så jag har gjort en skiva som tar avstamp i mörkret men gör något som är ganska ljust och trösterikt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!