Den grekiske filosofen Platon finns avbildad som staty framför Akademien i Aten. Arkivbild.
Den grekiske filosofen Platon finns avbildad som staty framför Akademien i Aten. Arkivbild. - Foto: Dimitri Messinis/AP/TT

Ny teknik avslöjar detaljer om Platons död

Tack vare ny avancerad teknik har italienska forskare kunnat tyda skrift i en förkolnad papyrusrulle, en gång begravd i samma vulkanutbrott som drabbade Pompeji. Texterna hittades 1750 i ruinerna av en villa nära Pompeji och har tidigare betraktats som ogenomträngliga, skriver The Guardian.


Men professor Graziano Ranocchia och hans kollegor vid universitetet i Pisa har nu kunnat läsa ett stycke ur en berättelse om Platons död. Bland annat fick man en mer precis angivelse av var den grekiske filosofen begravdes – i trädgården vid Akademien i Aten.

Det framgår också att Platon under sina sista timmar i livet lyssnade till en slavinnas flöjtmusik och att han kritiserade hennes rytmkänsla.

Orden har identifierats och placerats på sina ursprungliga platser med hjälp av virtuell teknik – ett arbete som bara har börjat. Först om några år blir det möjligt att se hela vidden av projektet, men Ranocchia talar redan nu om ett "extraordinärt resultat".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!