Första dagen på rättegången mot Alec Baldwin som är anklagad för dråp.
Första dagen på rättegången mot Alec Baldwin som är anklagad för dråp. - Foto: Roberto E. Rosales/AP/TT

Baldwin "bryr sig inte om säkerhet"

Rättegången mot Alec Baldwin har börjat. Hollywoodstjärnan målas upp som någon som nonchalerar regler och tar föga hänsyn till säkerhet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I början av rättegången, som äger rum i Santa Fe i delstaten New Mexiko, upprepade åklagaren att Alec Baldwins sätt att "på låtsas" hantera vapnet under inspelningen av filmen "Rust" ledde till verklig fara och fotografen Halyna Hutchins död.

Enligt åklagaren ska Baldwin ha varit nonchalant när det gäller regler och visat ointresse för säkerhetshantering. Han ska även ha bett om den största pistolen, och under en repetition låtit andra filma honom medan han sprang runt och sköt med vapnet.

Ointresserad av säkerhet

I bakom scenen-filmer kan man enligt åklagaren se hur ointresserad skådespelaren är av grundläggande skjutvapensäkerhet. Hur han spänner hanen när det inte är meningen att göra det, och sätter fingret på avtryckaren när han inte ska göra det.

Till Alec Baldwins försvar hävdar skådespelarens advokat att Baldwin bara gjorde det skådespelare gör.

"Han måste kunna ta vapnet och använda det på det sätt personen han spelar skulle, ha gjort" sade advokaten.

Det inkluderar att trycka på avtryckaren, enligt advokaten som hävdar att det inte är dråp även om Baldwin avsiktligt hade avfyrat vapnet. "På en filminspelning får du trycka på avtryckaren."

Vapenansvariga

Baldwins försvar hävdar att det är de ansvariga för skjutvapnet som bär ansvaret. Enligt advokaten har det dubbelkollats av filminspelningens ansvariga att pistolen var ofarlig.

"Han (Baldwin) mixtrade inte med den, han laddade den inte själv. Han lämnade den inte utan uppsikt", sade advokaten.

Filminspelningens vapenansvariga, 24-åriga Hanna Gutierrez Reed, har tidigare dömts till ett och ett halvt års fängelse för vållande till annans död.

Det var i oktober 2021 som Baldwin avlossade ett skott som dödade fotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza under inspelningen av filmen "Rust". Vapnet, som skulle ha varit laddat med lösa skott, visade sig vara skarpladdat. Alec Baldwin, som står åtalad för dråp, nekar till brott.

Om 66-årige Baldwin döms riskerar även han 18 månaders fängelse.

TT