Oscars Zia programleder årets Melodifestivalen i Avicii Arena. Arkivbild.
Oscars Zia programleder årets Melodifestivalen i Avicii Arena. Arkivbild. - Foto: TT

Melodifestivalen till Avicii Arena

För drygt en vecka sedan ställdes Melodifestivalens Sverigeturné in, efter att de nya covid-restriktionerna hade presenterats. Nu står det klart att Avicii Arena (tidigare Globen) blir musiktävlingens nya lokal – åtminstone när det gäller första deltävlingen.


Fakta: Deltävlingarna i Melodifestivalen

Deltävling 1 – 5/2

Deltävling 2 – 12/2

Deltävling 3 – 19/2

Deltävling 4 – 26/2

Semifinal – 5/3

Final – 12/3

— Det är flera olika faktorer och omständigheter som spelar in. Vi hoppas bli klara så snart som möjligt med siktet på att göra sex färgsprakande tv-sändningar från Stockholm, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

— Avicii Arena är ett utmärkt val som premiärarena. Den ger oss förutsättningar att göra en fullskalig tv-produktion. Arenan har också förutsättningar för personal och medverkande att kunna hålla avstånd enligt rådande restriktioner, säger Anette Brattström.

Tack vare att man använder sig av olika sektioner har Melodifestivalen möjlighet att ta in 1 500 personer i publiken, säger arrangören Live Nation till Sveriges Radios Kulturnytt.

Inte avbokat

Förhandlingar pågår just nu mellan SVT och arrangören Live Nation om var de övriga deltävlingarna ska äga rum. SVT har inte avbokat Friends Arena, där finalen tidigare planerades att äga rum den 12 mars.

— Det är lite längre fram i tiden och vi vill ännu inte göra några förändringar innan vi säkert vet, säger Anette Brattström.

Sedan tidigare har SVT meddelat att samtliga sex program kommer att direktsändas från Stockholm. Live Nation skriver i ett pressmeddelande att "finalen planeras att hållas i Friends Arena givet att restriktioner och rekommendationer tillåter det".

"Is i magen"

TT: Restriktionerna har ändrats under hela pandemin. Hur kommer det sig att ni inte hade en plan B tidigare?

— Det är en jättebra fråga. När vi resonerade kring det här förra året, sade vi att om restriktionerna blir så kraftiga att vi inte kan genomföra turnén kommer de flesta arrangemang med största sannolikhet avbokas, och då kommer arenorna att stå tomma. Vi hade is i magen och räknade kallt med att vi skulle kunna lösa den här situationen, säger Anette Brattström.

Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen. Arkivbild.

Hon hävdar att det inte kommer att vara några problem med att byta arena så nära inpå den första deltävlingen, som äger rum den 5 februari, eftersom scenen är anpassad för förflyttning.

— Vi har fördelar av att inte behöva förflytta oss, med det sagt får vi större möjlighet att repetera i stället för att rigga och riva. Vi har också möjlighet att bygga mer än vi annars hade kunnat göra. Vi kommer till exempel att kunna etablera ett stort green room, vilket vi inte hade planer på från början.

Minskar kostnaderna

Hon framhåller även att prislappen för evenemanget blir lägre, jämfört med om Melodifestivalen hade gett sig ut på turné.

— Vi gör inga transporter, vi kommer inte att resa i den utsträckning vi tänkt, boendet på hotell kommer inte att bli lika stort. Det finns kostnader vi kan se över och dra ner på, säger hon.

För att göra arbetet coronasäkert ska SVT säkerställa att alla på plats kan hålla avstånd och bära munskydd. Tidigare år hade alla på plats halsband, så kallade distanstaggar, som pep om någon kom för nära. Det skippar SVT den här gången.

— Förra året fanns det inget vaccin, att bli smittad var förenat med livsfara. Riktigt där är vi inte i år, även om det finns en stor risk att bli smittad. Men förutsättningarna ser annorlunda ut och därför har vi gjort bedömningen att vi klarar oss utan distanstaggarna.

De städer som inte besöks under turnén i år hoppas man kunna lägga på schemat för Melodifestivalturnén 2023, det vill säga: Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Hannas svar på Charlottas anklagelse: "Onödigt"

Marcus & Martinus ger ut sina memoarer

Marcus & Martinus ska berätta historien om sina liv i en ny bok som ges ut i november. Boken "Två röster, en historia" är skriven tillsammans med journalisten Frida Söderlund, som vill ge de norska tvillingarna chansen att prata till punkt.

Julia Franzén rånad i soprummet – det här tog tjuven

Julia Franzén blev under veckan rånad av en tjuv medan hon väntade på en taxi. Men vad fick den elaka tjuven egentligen med sig?

Försenad Madonna stämd – igen

Madonna har återigen blivit stämd inför domstol av konsertbesökare som tycker att en spelning startade för sent.

GVFÖ-Kalle och partnern första samkönade paret att adoptera

Kalle Norwald är en av experterna i "Gift vid första ögonkastet". Nu berättar Kalle att han och hans partner var det första samkönade paret i Sverige att få sin ansökan om gemensam adoption godkänd utomlands.

Anne Hathaway: "Behövde hångla med tio killar"

Nu är hon en filmstjärna, men i början av sin karriär kände sig Anne Hathaway utsatt – bland annat fick hon genomgå ett "kemitest" och hångla med flera tänkbara motspelare. Jag tyckte att det var jätteäckligt, säger hon i en intervju.