Monica Vitti i rollen som Modesty Blaise i filmen med samma namn från 1966.
Monica Vitti i rollen som Modesty Blaise i filmen med samma namn från 1966. - Foto: TT

Italienska filmstjärnan Monica Vitti död

Skådespelaren, som kanske främst är känd för sina roller i Michelangelo Antonionis filmer, avled i sviterna av Alzheimers sjukdom och blev 90 år.


"Farväl Monica Vitti, farväl drottningen av italiensk film. I dag är en sorgens dag, vi har förlorat en stor konstnär och en stor italienare", säger Italiens kulturminister Dario Franceschini i ett uttalande.

Underhöll i skyddsrum

Monica Vitti föddes som Maria Luisa Ceciarelli 1931 i Rom. Hon utbildade sig vid teatern och kom till filmen 1954. Sitt intresse för skådespeleri utvecklade hon under andra världskriget, när hon underhöll sin familj med dockteater.

— Medan bomberna föll och vi hade tvingats fly till skyddsrum brukade jag och min lillebror improvisera små pjäser för att underhålla folk omkring oss, berättade hon flera år senare.

Michelangelo Antonioni och Monica Vitti på filmfestivalen i Cannes 1960. Antonioni avled 2007 vid 95 års ålder.

Spelade Modesty Blaise

På teaterscenen blev hon senare upptäckt av regissören Michelangelo Antonioni. 1960 och några år framåt spelade hon huvudroll i en svit filmer av honom, och fick sitt stora genombrott. I "Äventyret", "Natten", "Feber" och "Den röda öknen" gestaltade hon komplicerade, inbundna kvinnor och nådde internationell berömmelse.

För den internationella publiken är hon också känd för sitt porträtt av seriehjältinnan Modesty Blaise i en brittisk film med samma namn från 1966. Hon debuterade som filmregissör med "Scandalo segreto" 1990, men drog sig tillbaka kort därpå.

Sin sista tid i livet tillbringade hon utanför offentlighetens ljus tillsammans med maken Roberto Russo, som hon varit gift med sedan 1973.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!