John Lundvik och Liamoo och jublar efter att ha gått direkt till final i melodifestivalens andra deltävling i Avicii Arena.
John Lundvik och Liamoo och jublar efter att ha gått direkt till final i melodifestivalens andra deltävling i Avicii Arena. - Foto: TT

Liamoo: Sjukt hur jag kunde få flest röster

Liamoo och John Lundvik går vidare direkt till Melodifestivalens final i Friends Arena.Den ene som favorit, den andre mer underskattad – trots tidigare vinst.Jag gick in med inställningen att bara göra något från hjärtat utan att det är en tävling – och så får jag alla tolvor, säger John Lundvik till TT.


Fakta: Så slutade andra deltävlingen

Direkt till final:

1. Liamoo – "Bluffin"

2. John Lundvik – "Änglavakt"

Till semifinal:

3. Alvaro Estrella – "Suave"

4. Tone Sekelius – "My way"

Utslagna:

5. Samira Manners – "I want to be loved"

6. Browsing Collection – "Face in the crowd"

7. Niello & Lisa Ajax – "Tror du att jag bryr mig"

Den tidigare “Idol”-vinnaren Liamoo har inför deltävling nummer två varit överlägset mest tippad – av såväl spelbolag som kritiker – att gå vidare.

— Det känns underbart, med stora bokstäver. Jag är stolt över mig själv. Det är så sjukt hur jag kunde ha flest röster – det är så stort, säger Liamoo.

24-åringen har tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare, men medger att den här gången är det något alldeles extra.

— Det är på grund av hur svenska folket röstar och att de röstade på mig. Jag är superhård mot mig själv och därför blir jag nästan aldrig nöjd. Men jag är faktiskt mest nöjd med det här numret av alla jag gjort hittills i Melodifestivalen.

Lundvik underskattades

Jämför det med John Lundvik, som inte var någon favorit att gå till final – men bevisligen underskattades av kritikerna.

— Jag vågade inte tro någonting. Att jag träffar rätt i åldersgrupperna 10 år upp till 75. Det är häftigt. Så det tar jag med mig.

TT: Hur laddar du om inför finalen?

— Det är bara att jobba på. Vi har lite kvar med numret som vi vill utveckla. Nu är det på riktigt så vi går fullt ut med det här numret, som jag har drömt om. Och det kommer att bli riktigt intressant.

Han har två pallplatser – en första- och en tredjeplats – i Melodifestivalen att skryta med sedan tidigare. Dessutom en femteplats i Eurovision Song Contest.

"Gillar glamour"

En semifinal väntar för Tone Sekelius. Hon är tävlingens första transperson och säger att hon är förvånad att ha lyckats fånga folkets kärlek, särskilt i de högre ålderskategorierna.

— Det var någonting som överraskade, att jag fick en tiopoängare i gruppen 75 plus. Det gjorde mig glad eftersom det kan vara kontroversiellt i vissas ögon att jag är trans – och speciellt bland äldre, men jag antar att de gillar glamour!

Tone Sekelius hade inte bara tävlingens största galaklänning och längsta släp, hon hade dessutom dubbelt upp av allt. Klädbytet på scenen kantades dock av strul, när dansarna frenetiskt försökte få av henne den första kreationen.

— Det är ett stressmoment, för det är så mycket som händer när man går ut på scenen. Jag var jättenervös, men jag hörde någon backstage säga "Det här händer bara nu." Och det fastnade med mig. Jag hade tre minuter och jag gav allt, säger hon.

Alvaro Estrella och hans eldiga latinopop har lyckats nå finalen via Andra chansen två gånger tidigare. Även denna gång går han till semifinal, något han tar med ro.

— Det är en fördel för mig att ta den här vägen. Jag får mer publicitet, låten spelas och jag får träffa publiken igen, så det är bara roligt.

Bidraget "Suave" visade populär bland de yngsta tittarna och fick en tolvpoängare av knattegruppen.

— Barn är ju bäst, så jag är bara jätteglad.

Programledaren Oscar Zia och kvällens sidekick Eva Rydberg i karnevalskläder.

Mindre strul

Programledaren Oscar Zia fick hjälp att styra upp Melodifestivalens andra deltävling av ett bekant ansikte. Veteranen Eva Rydberg anlände till Avicii Arena i ett karnevalståg, kanske med förhoppning att samban skulle släta över förra veckans "appkaos".

Röstningen via appen kraschade i direktsändning under Melodifestivalens första tävling. Teknikstrulet gjorde att SVT tvingades skrota sitt nya röstningssystem och Oscar Zia fick en krånglig sändning på halsen när allt inte gick som planerat.

— Det kanske finns lite man kan putsa på, sade Zia under lördagens sändning.

Men lördagens tävling flöt inte på helt smidigt.

I sociala medier skrev flera användare att appen krånglade, och Aftonbladets Schlagerbloggen rapporterade att vissa inte kunde rösta eftersom appen tror att de befinner sig utomlands. Men flera användare skrev också att de kunde rösta utan problem.

Även artisterna hade det stundom kämpigt på scenen. Tone Sekelius hade problem med sitt omtalade klädbyte, Niello bjöd på lite falsksång i början av sitt nummer och Samira Manners gitarr ramlade nästan på scenen.

Publik på plats inför melodifestivalens andra deltävling i Avicii Arena.

Vitsar och musikalnummer

Den andra deltävlingen hade fler i publiken än den första, då biljettförsäljningen kommit i gång efter att restriktionerna släppts.

SVT rapporterade utsåld parkett-sektion och flera gånger bjöd publiken på stående ovationer.

Eva Rydberg underhöll tillsammans med förra årets duettpartner Ewa Roos i en internationell remix på "Rena rama ding dong" och senare ett Bob Fosse-inspirerat musikalnummer tillsammans med Oscar Zia.

— Det är en idol. Hon är det coolaste som finns. 79 år gammal och beter sig som att hon skulle kunna göra det här till frukost, lunch och middag, säger programledaren om att dansa med Rydberg.

Nästa vecka gör komikern Johanna Nordström honom sällskap på scenen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

1 timme sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

1 timme sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

2 timmar sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.