Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest 2022.
Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest 2022. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest: "Tungt"

Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest 2022. Det meddelar artisten Alina Pash på sociala medier. Beskedet kommer efter att hennes bidrag stoppats i tävlingen då hon anklagats för att illegalt besökt Krim 2015.


Ukraina kommer inte att delta under Eurovision Song Contest 2022. 

Alina Pash från Ukraina hoppar av Eurovision 2022

Alina Pash vann den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen i helgen, och skulle alltså ha representerat Ukraina i Italien i maj. 

Men den ukrainska public service-kanalen UA:PBC hade redan innan vinsten inlett en förundersökning kring det illegala besöket, och Pash har presenterat motbevis. Nu drar hon sig dock alltså ur ESC.

Alina Pash: "Smutsig historia"

I ett inlägg på Instagram skriver Alina Pash om avhoppet.

"Jag vill inte vara en del av den här smutsiga historien längre. Det är med tungt hjärta som jag drar tillbaka min representation av Ukraina i Eurovision Song Contest", skriver hon på Instagram.

ESC:s hemsida nämns inget om orsaken till avhoppet. Där konstateras kort att det är ett resultat av en överenskommelse mellan UA:PBC och Alina Pash.

Besök till Krim är kontroversiellt i ESC

Krimfrågan är kontroversiell i Ukraina och 2017 fick inte Rysslands representant Julia Samoilova tävla i ESC, som det året anordnades i Ukrainas huvudstad Kiev, eftersom hon tidigare hade uppträtt på en konsert på Krim.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!