Splittringen uppges vara total mellan kungafamiljen och...
1 av 2
Splittringen uppges vara total mellan kungafamiljen och... - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
...ärkebiskopen Anders Wejryd.
2 av 2
...ärkebiskopen Anders Wejryd. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Ärkebiskopen i öppet bråk med kronprinsessan

Victoria vill att kungen leder henne fram till altaret. Men ärkebiskopen Anders Wejryd har hittills vägrat.


Kronprinsessan Victoria har hela tiden önskat att hennes pappa, Carl XVI Gustaf, ska leda henne till altaret och överlämna henne till sin blivande make, Daniel Westling.

Att pappan överlämnar sin dotter är ett nytt påfund i Sverige. Svenska kyrkan menar att det bryter mot den svenska traditionen som under flera hundra år stått för jämställdhet och kvinnans frihet.

Hovet å andra sidan hävdar att överlämnandet har en annan symbolik.

– Det har en större dimension, det är inte en far som lämnar dottern till en annan man. Symboliken är att kungen för fram landets tronföljare till altaret – och till den man som blivit accepterad, säger hovets informationschef Nina Eldh, till Aftonbladet.

Ärkebiskopen Anders Wejryd, som är vigselförättare den 19 juni, har hittills försökt övertala kronprinsessan att ändra sig, men utan resultat.

Splittringen uppges nu vara total.

”Brudöverlämning är en ganska ny företeelse som ibland också förekommer i Svenska kyrkan. Jag brukar avråda från det eftersom vårt vigselritual är så tydligt i fråga om makarnas jämställdhet”, skriver Wejryd i en kommentar, uppger Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!