Drottningen känner sig sviken av sina vänner

- 21/04/2011, 13:23 -

Bertil Ericson / SCANPIX / kod 10000

Efter skandalboken om kungen undviker drottningen offentligheten. Vännernas svek blev för mycket.

När World Childhood-foundation hade sin insamlingsmiddag i Florida för ett par veckor sedan var drottning Silvia på plats. Det var drottningens första officiella framträdande sedan flera veckor tillbaka. Anledningen till hennes långa bortavaro var en långdragen influensa som vägrat ge med sig.

Men det finns fler orosmoln i drottningens liv. I november släpptes den skandalomsusade boken "Carl KVI Gustaf - Den motvillige monarken", varpå drottningens tillvaro plötsligt vändes upp och ner. Påståendet, att kungen i flera år ska ha haft en älskarinna, kom som en chock för drottning Silvia. Att många av kungaparets gemensamma vänner, enligt boken, känt till den förbjudna romansen under flera år fick henne att tappa förtroendet för sin omgivning. Hon har nu gjort det tydligt att delar av kungaparets gemensamma bekanta inte längre är välkomna på Drottningholm.

Dessutom har drottningen tvingat sina hovdamer att i förväg ringa inför middagar och fråga vilka som är inbjudna. Skulle någon av de personer Silvia inte vill möta vara inbjuden dyker hon inte upp.

Något som också tagit hårt på drottningen är TV4:s granskning av hennes far Walter Sommerlath. Silvia skrev till TV4:s vd Jan Scherman där hon förklarade att hon kände sig påhoppad. Hennes brev till Scherman var privat men likväl offentliggjorde Jan Scherman det och numer vet inte drottningen vilka hon kan lita på.

- Det är som om skyddsbubblan runt henne spruckit, säger en uppgiftslämnare till Expressen.