Kungen vill ytterligare 400 miljoner kronor under tre år.
1 av 8
Kungen vill ytterligare 400 miljoner kronor under tre år. - Foto: SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Nyförlovad, rik och glad. Madde har en förmögenhet på 26 135 432 kronor.
2 av 8
Nyförlovad, rik och glad. Madde har en förmögenhet på 26 135 432 kronor. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Fästmannen Chris O'Neill är mångmiljonär och i slutet av 2011 var hans hedgefond värd cirka 460 miljoner kronor.
3 av 8
Fästmannen Chris O'Neill är mångmiljonär och i slutet av 2011 var hans hedgefond värd cirka 460 miljoner kronor. - Foto: Kungl. Hovstaterna. Foto Ewa-Marie Rundquist The Royal Court, Stockholm, Sweden. Photo Ewa-Marie Rundquist
I dag lever Chris och Madde sitt liv i New York.
4 av 8
I dag lever Chris och Madde sitt liv i New York. - Foto: Stella Pictures / Black Sheep/Eagle
Kronprinsessan Victoria förmögenhet vid den senaste taxeringen låg på 30 447 092 kronor. Prins Daniel har ännu inte taxerat någon förmögenhet men inkomst av kapital under 2007 var 1,88 miljoner kronor.
5 av 8
Kronprinsessan Victoria förmögenhet vid den senaste taxeringen låg på 30 447 092 kronor. Prins Daniel har ännu inte taxerat någon förmögenhet men inkomst av kapital under 2007 var 1,88 miljoner kronor. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Prinsen senast taxerade förmögenhet låg på 29 507 313 kronor.
6 av 8
Prinsen senast taxerade förmögenhet låg på 29 507 313 kronor. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Minst tjänar Drottning Silvia med en förmögenhet på 871 466 kronor
7 av 8
Minst tjänar Drottning Silvia med en förmögenhet på 871 466 kronor - Foto: Stella Pictures
Skrattar bäst som skrattar sist. Kungens senaste taxerade förmögenhet ligger på 295 miljoner kronor.
8 av 8
Skrattar bäst som skrattar sist. Kungens senaste taxerade förmögenhet ligger på 295 miljoner kronor. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Så mycket pengar har kungahuset

Bilar, båtar, slott och champagne. Så använder de skattepengarna.


Vad tjänar Chris O'Neill?

Chris O'Neill är ingen främling för ett liv i framgång. Ett flertal av hans halvsystrar har adliga män och O'Neills mamma är vän med Ivana Trump, som är gift med Donald Trump. 

Enligt uppgifter kostar Madeleines och Chris lägenhet på Manhattan ungefär 40.000 kronor i månaden. Chris är mångmiljonär och i slutet av 2011 var hans hedgefond värd cirka 460 miljoner kronor. 

Kungens lyxliv

Fastigheter:
Förutom Solliden slott på Öland äger kungen en fjällstuga i Storlien, tomt i Sunne, Värmland, fiskestuga i Forsavan, Tärna- fjällen och Villa Mirage, Saint Maxime, Frankrike.

Bilar:
Hans stora intresse för bilar visar sig i garaget. Där står bland annat en Pontiac Tempest GTO Conv, 1971 DE TOMASO PANTERA, 1999 FERRARI 4 5 6 MGT
och en 1966 FORD MUSTANG SHELBY

Båtar:
Polaris
Ancylus av Lovön
T46 - Torpedbåt 

Källa: Dagens Nyheter.

Mycket vill ha mer. Prinsessan Madeleine är nyförlovad med sin Chris O'Neill och trots att O'Neill är god för många miljoner kronor vill Kungahuset ha mer pengar. Såg de kanske ett bröllop i sikte? 

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllop kostade skattebetalarna ungefär 14 miljoner kronor. Ur apanaget användes fem miljoner kronor till att betala bröllopet och svenska folket fick stå för ytterligare åtta miljoner. 

Kungens senaste taxerade förmögenhet ligger på 295 miljoner kronor. Han äger även flera fastigheter som Solliden Slott på Öland, en fjällstuga i Storlien, en tomt i Sunne, en fiskestuga i Forsavan och Villa Mirage i Frankrike. Kungen har också ett stort intresse för snabba bilar och i garaget står totalt nio stycken, varav flera är av exklusiva märken som Ferrari och Porsche. Han har även tre båtar varav den ena delas med sonen prins Carl-Philip, uppger Dagens Nyheter som granskat hovets tillgångar.

Fotoförbud på prinsens vilda efterfester

Carl-Philip är känd för att festa (favoritstället är Pepes Bodega) och det blir inga små summor eller små fester när han äntrar ett rum. Källor till Nyheter24 som festat med prinsen berättar om vilda efterfester, livvakter och fotoförbud. En källa berättar om hur prinsen frågat henne huruvida hon hade en blogg eller ej för att festen skulle dokumenteras. 

Prinsen senast taxerade förmögenhet låg på 29 507 313 kronor. Förutom tre bolag förvaltar han värdepapper tillsammans med pappa kungen och vid bokslutet 2011 hade bolaget 20 miljoner kronor i kapital. Han disponerar även huset i Sunne, ett hus på 185 kvm samt en tomt på 17 000 kvm med en egen strand. Prinsen har likt pappa kungen även ett stort intresse för bilar. Förutom två bilar äger han en traktor och kör pappas båt. Prinsen ville även bygga en bastu men fick inte dispens för detta och man beslutade att riva gärdsgården, uppger Dagens Nyheter. 

Prins Daniel har ännu inte taxerat någon förmögenhet men inkomst av kapital under 2007 var 1,88 miljoner kronor.

När det kommer till damerna i familjen tjänar kronprinsessan Victoria bäst pengar. Hennes förmögenhet vid den senaste taxeringen låg på 30 447 092 kronor. Hon äger även, tillsammans med syskonen, 32% i Gluonen AB samt aktier för nästan tolv miljoner kronor. Kronprinsessan har bland annat aktier i H&M. Näst rikast i skaran är prinsessan Madeleine som har en förmögenhet på 26 135 432 kronor. Prinsessan äger lika mycket som kronprinsessan i kungabarnens gemensamma bolag. Minst tjänar Drottning Silvia med en förmögenhet på 871 466 kronor, rapporterar Dagens Nyheter

Vill ha 400 miljoner

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Kungahusets budget och hur de kräver 398 miljoner kronor de kommande tre åren. Kungen kräver därmed cirka tolv miljoner extra och i budgetunderlaget skrev man bland annat:

"Kronprinsessans hovstat som ansvarar för Kronprinsessparets verksamhet och officiella program har under året förstärkts ytterligare för att kunna sköta och utveckla den utökade verksamheten."

Man menar dock att det inte handlar om extrapengar för Estelle

Många förundras över redovisningen av familjens pengar. Det mesta gällande redovisningen är hemligt. 

År 2009 gav svenska folket 117 miljoner kronor till kungahuset och mindre än hälften, 57 miljoner kronor, hamnade i slottsstaten och resten, 60 miljoner kronor, gick till hovstaten som alltså är kungen och hans verksamhet.  Hovet räknas inte som en myndighet och har därmed inget myndighetsansvar, utan räknas som något som svenska folket valt att ha. 

Vi alla vet vad Madeleine säger när pengarna trillar in.


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Charlottas kritik mot TV4:s klippning: ”Framställts som en mobbare”

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

3 timmar sedan
"Den sista resan" har setts av 315 440 biobesökare sedan premiären och är därmed Sveriges mest sedda dokumentär på bio någonsin. Filmen, som är gjord av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, slår nu Stefan Jarls "Ett anständigt liv" från 1979 som innehade det tidigare rekordet.

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

3 timmar sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

idag 10:36
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

idag 10:08
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.