Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Madde kör bil som hon vill - betalar du?

- 05/06/2013, 21:03 -
Prinsessan kan bötfällas innan bröllopet.
1 av 3

Prinsessan kan bötfällas innan bröllopet.

FameFlynet Sweden / David Sica

Paret gifter sig på lördagen.
2 av 3

Paret gifter sig på lördagen.

Stella Pictures / Gulko-Dessalles

Frågan är vem som kommer att stå för prinsessans buskörning.
3 av 3

Frågan är vem som kommer att stå för prinsessans buskörning.

Stella Pictures / Gulko-Dessalles

Prinsessan Madeleine riskerar att bötfällas efter att hon kört i bussfilen. Frågan är vem som kommer att stå för kalaset. Enligt Hovets informationschef Bertil Ternert kommer eventuella överträdelser "självklart ersättas".

STOCKHOLM. Prinsessan Madeleine kanske tror att trafiken var avstängd för henne redan nu. Men så var inte fallet när Madde ledigt gled förbi bilkön via bussfilen i centrala Stockholm under tisdagen. Prinsessan som på lördag gifter sig med finansmannen Chris O'Neill stoppades inte helt oväntat av polis.

Enligt uppgifter till Aftonbladets ska hon då ha visat ett papper och hävdat att hon hade åtalsimmunitet - det vill säga att hon inte kan ställas till svars för något brott likt pappa kungen. Därför släpptes prinssesan som kunde köra vidare i sin svarta Volvo. 

Slapp inte undan

Efteråt kunde man dock konstatera att Madeleine inte kunde slippa undan.

– Jag kan inte svara på det, men polismannen som stoppade henne kände en osäkerhet kring de här immunitetsreglerna, om de gällde hela kungafamiljen. Eller om det kunde finnas någon undantagsregel för hovets bilar så att de fick framföras i kollektivt körfält, säger Lars Lindholm, tf chef för tunnelbaneenheten som gjorde kontrollen till Aftonbladet och fortsätter:

– Nu har vi kontrollerat det. Immunitetsreglerna gäller bara statschefen, inte henne. Och någon undantagsregel har vi heller inte hittat. Det innebär att vi kommer att skriva en rapport.

Ingen förebild i trafiken

Det kommer bli 1 000 kronor i böter för prinsessan, som under 2007 snittade på en p-bot per månad fram till juni 2007, enligt Aftonbladet.

Enligt Hovets informationschef Bertil Ternert kommer eventuella överträdelser "självklart ersättas". Men frågan är vem som egentligen står för kostnaden.

 Skattebetalarna finansierar ju via apanaget, men jag kan inte svara på vart det går. Och eftersom jag vet att de har privata pengar som inte är kopplat till apanaget vet man inte vart pengarna kommer ifrån, säger Gunilla Hedin, presstalesperson hos Skatteverket, till Nyheter24, och hänvisar till Hovet.

"Återkommer om han vill prata"

När Nyheter24 söker informationschefen Bertil Ternet svarar han varken på samtal eller sms. 

Nyheter24 ringer även det angivna pressnumret där vi får svaret att Hovet inte vill prata med oss.

I en intervju med Aftonbladet berättar Bertil Ternet däremot att samtliga av Hovstallets bilar har ett "tillstånd att köra i kollektivkörfält". Tillståndet uppges vara utfärdat av Länsstyrelsen och ska gälla "oavsett vem som sitter bakom ratten", fram tills mars 2014.